Search
Close this search box.

Nezakonito zapošljavali i dijelili otpremnine

BIJELO POLjE – Nevladina organizacija „Euromost” zatražila je od Upravne inspekcije da ispita da li su nezakonito dodjeljivane otpremnina zaposlenima u Opštini Bijelo Polje i da li je bilo nezakonitog zapošljavanja.

Foto: Zgrada Opštine B.P

-„Euromost” već mjesecima bezuspješno pokušava da pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama dođe do ugovora o radu svih zaposlenih u 2018, 2019 i 2020.godini, zbog čega je i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, na osnovu naše žalbe, poništila sva obavještenja lokalne uprave kojima nisu dostavili potrebne informacije. Takođe, bezuspješno tražimo i imena i prezimena svih bivših zaposlenih koji su dobili otpremninu u 2019.godini, kao i iznos otpremnine kroz javni poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa, koji je objavljen 28.oktobra 2019. godine i koji je potpisao predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, ističu u „Euromostu”.

Kako navode, nakon što su zatražili od Inspekcije rada da izvrši inspekcijski nadzor u Opštini Bijelo Polje, oni su im pisanim putem dostavili podatke kroz koje su ustanovili kako su se dijelile otpremnine kroz sporazumni raskid radnog odnosa.

-Najviše pažnje nam je privukla JU „Ratkovićeve večeri poezije”, gdje je na osnovu konkursa koji je raspisan 27. decembra 2018.godine na sistematizovano radno mjesto pomoćnika te ustanove zaposlen bivši direktor OŠ „Vuk Karadžić” Ćemal Zoronjić, koji je prema podacima Inspekcije rada zasnovao radni odnos 21. januara 2019.godine, a prestao je da radi 29. novembra 2019.godine, sporazumno, uz isplatu otpremnine, gdje se vidi da nije ispunjavao uslove od godinu dana, koje je predvidio javni poziv za slobodan raskid radnog odnosa. Da je Zoronjić 2019.godine s mjesta direktora škole prešao na mjesto pomoćnika JU „Ratkovićeve večeri poezije”, svjedoči i njegov ispraćaj koji su organizovali nastavnici 2.februara 2019.godine. Nakon odlaska Zoronjića, na njegovo radno mjesto za pomoćnika direktora pomenute ustanove postavljen je bivši direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović. Kako se navodi u izvještaju o inspekcijskom nadzoru, tor adno mjesto je ponovo sistematizovano, iako je već jednom bilo sistematizovano kada ga je sporazumno napustio Ćemal Zoronjić- navode u „Euromostu”.

Ističu da su od JU „Ratkovićeve večeri poezije” tražili ugovor o radu Rabrenovića, kao i drugih lica, ali su naišli na ćutnju, zbog čega su podnijeli žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

-Takođe se u inspekcijskom zapisniku navodi da je pomenuta ustanova od Uprave javnih prihoda Opštine Bijelo Polje preuzela i radnika Đorđa Madžgalja koji je, interesantno, u toj ustanovi zaposlen kao sekretarica, a s kojim su zaključili ugovor o radu 12. oktobra 2020.godine, da bi mu nakon samo 14 dana (26.10.2020.godine) sporazumno prestao radni odnos uz isplatu otpremnine, istakli su iz „Euromosta”.

U lokalnoj upravi su nam samo kazali da su u pomenutim, ali i u svim ostalim slučajevima radili na potpuno zakonit način.

M.N


Vozaču otpremnina nakon 18 dana
-Mustafa Bektašević je s posla savjetnika u službi mjesnih zajednica Sekretarijata za lokalnu samoupravu prebačen na mjesto vozača u JU Centar za sport i rekreaciju, gdje su s njim 26. oktobra 2019. godine zaključili ugovor o radu da bi nakon 18 dana dali saglasnost za sporazumni raskid ugovora uz isplatu otpremnine. Veliki je broj ovakvih slučajeva što se vidi u obavještenju koje su nam dostavili iz Inspekcije rada, zato od Upravne inspekcije očekujemo da se provjeri sve što je navedeno u zapisniku koji im je dostavljen i da postupi shodno svojim nadležnostima. Ako ima elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, da obavijeste Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju-kažu u „Euromostu”.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor