Nevrijeme izazvalo haos u Skoplju

Poplavljene ulice, parkinzi, podrumi, oborena stabla i bilbordi te ljudi zaglavljeni u automobilima posljedice su nevremena koje je zahvatilo glavni grad Sjeverne Makedonije u utorak kasno popodne.

Gradonačalnica je sazvala sjednicu Kriznog štaba, spasilačke ekipe su na terenu i za sada nema informacija o tome kolika je šteta.

Nevrijeme je prošlo s pljuskovima, gradom, grmljavinom i vjetrom.

Četiri automobila u kojim su bila i djeca ostala su blokirana u krugu hotela Continental, a još 15 osoba bilo je blokirano u svojim vozilima kod robne kuće Most.

Na dvije lokacije intervenisali su pripadnici protivpožarne brigade i hitna pomoć.

Policija u saradnji sa drugim službama izvlačila je zaglavljena vozila. Iz hitne pomoći objavili su da je bilo povrijeđenih građana, ali je sve ostalo na lakšim povredama.

Na društvenim mrežama građani su objavili video snimke na kojim se vidi kako voda nadolazi u podrumske prostorije Gradskog trgovačkog centra, kao i East Gate Malla, čije je prizemlje bilo kompletno poplavljeno.

Grad Skoplje je saopštio da je gradonačelnica Danela Arsovska nakon nevremena koje je pogodilo Skoplje sazvala hitan sastanak Kriznog štaba Grada Skoplja.

Načelnik Opštine Aerodrom Timčo Mucinski obavestio je da su službe na terenu i da su u komunikaciji sa gradskim preduzećima kako bi se otklonili problemi koji su nastali nakon nevremena.

U Centru za upravljanje krizama, s druge strane, kažu da im stalno stižu dojave i prijave sa raznih lokacija u gradu. Podsjećaju da se oborena stabla, otkinuti krovovi, zaglavljena vozila ili poplavljeni prostori mogu prijaviti na broj telefona 112, ali apeluju da građani razumiju da službe moraju da reaguju po prioritetu.

„Uobičajeno, prvo se pomogne ugroženim osobama, prema prioritetu koji imaju profesionalci iz angažovanih institucija i službi sistema upravljanja kriznim situacijama kao standardnu operaciju, a zatim će se sumirati štete“, kazali su iz ovog centra.

Ekipe Centra trenutno rade na najkritičnijim tačkama na terenu, a potom će uslijediti procjena štete.

Osim Skoplja, u utorak popodne nevrijeme je zahvatilo i Štip, Veles, Demir Hisar, Sveti Nikole.

HMRC je saopštio da će se nestabilno vrijeme sa pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom nastaviti do petka, posebno u poslijepodnevnim satima.

Lokalno će biti intenzivnijih procesa u vidu olujnog nevremena sa obilnijom kišom za kratko vrijeme, jakim vjetrom i uslovima za pojavu grada.

izvor. radio slobodna evropa

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor