Search
Close this search box.

Nevladine organizacije zatražile od Đukanovića da zaustavi razvoj vojnog poligona na Sinjajevini

Grupa od 83 nevladine organizacije iz Crne Gore, regiona i svijeta zatražile su od predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, kao i budućeg premijera, ministra obrane, predsjednika Skupštine i Vlade Crne Gore da odmah zaustave razvoj vojnog poligona na Sinjajevini. Oni insistiraju da se to područje ostavi na raspolaganje stočarima za razvoj poljoprivrede i turizma.

Organizacije civilnog društva izrazile su solidarnost sa mještanima Sinjajevine i okolnih sela i gradova, te iskazale zabrinutost zbog militarizacije drugog po veličini pašnjaka u Evropi, koji je prema crnogorskoj Nacionalnoj strategiji i akcionom planu biološke raznolikosti, koja je bila predmet pregovora o pristupanju s Evropskom unijom (EU), trebao da bude proglašen za regionalni park prirode prije kraja 2020.”, navodi se u saopštenju GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

To je, kako podsjećaju, važno biljno područje (IPA) od 2016. godine i predloženo je kao područje zaštite ptica i područje od posebnog interesa za očuvanje mreže EMERALD, status koji bi Sinjajevina stekla nakon ulaska Crne Gore u EU. Podsjećaju da je Sinjajevina dio UNESCO rezervata biosfere rijeke Tare i graniči s nacionalnim parkom Durmitor, jednim od najstarijih na Balkanu.

“Vlada je u septembru 2019. ignorišući legitimno i legalno izglasanu peticiju otvorila vojno poligon na površini preko 7.500 hektara u srcu rezervata biosfere rijeke Tare, zanemarivši više od 3000 potpisa građana, te da su iste godine crnogorske, američke, austrijske, slovenačke i italijanske trupe učestvovale u prvoj međunarodnoj vojnoj obuci NATO-a, koristeći preko pola tone eksploziva, dok je lokalno stanovništvo bilo prisutno sa svojim stadima na planini”, navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi se ukazuje da vojni poligon ugrožava najmanje 25.000 porodica na obroncima Sinjajevine, ali i očuvanje biološke raznolikosti i lokalnog ekosistema. Ističu da nijesu urađene procjene uticaja vojnog poligona na životnu sredinu, kao ni medicinske i društveno-ekonomske posledica stvaranja vojnog poligona na Sinjajevini.

Predstavnik ICCA konzorcijum Marko Basi, član Vijeća s posebnom odgovornošću za Južnu Evropu i Sredozemlje, profesor antropologije, Sveučilište u Palermu u Italiji, kazao je da područja poput Sinjajevine nisu samo neutralna, geografska ili proizvodna područja, već je ona “teritorija života”, kakva su širom svijeta snažan izvor simbola i značenja, graditelj solidarnosti i identiteta zajednice. On je ukazao da upravljanje Sinjajevinom, zasnovano na drevnim institucijama kao što su katuni i zbor, dovodi do korijena naroda Crne Gore i njegovog identiteta.

“Priznanje Sinjajevine za biosferni rezervat UNESCO-ovog kanjona Tara, prisustvo lokaliteta Natura 2000 i studija Evropske unije kako bi ga pretvorili u regionalni park govore o sposobnosti lokalnih zajednica da koriste ta područja u skladu s prirodom, pretvarajući Sinjajevinu u globalnu baštinu. ICCA konzorcijum ne može podnijeti da nijemo gleda kako se Sinjajevina iz teritorije života pretvara u područje rata i smrti. Ovo je trenutak za odabir mira, demilitarizacije i de-eskalacije sukoba”, naveo je Basi.

Njegov kolega Joam Evans podijelio je svoja iskustva sa borbom svoje zajednice protiv rudarskog kopa u Španiji. On je naveo da njihova borba za zemljište traaje decenijama, ali da uspijevaju da odole napadima industrije koja želi da uništi život cijele zajednice.

U ime Land Rights Now Sabine Palas izrazila je solidarnost sa tradicionalnim zajednicama Sinjajevine i podržala zaštitu netaknute prirode te planine. Ona je navela da je u mnogim zemljama zaštita zemljišta ključna u borbi protiv siromaštva i gladi, ali I klimatskih promjena.

“Pravo na zemlju je takođe pitanje ljudskih prava, posebno tamo gdje autohtoni narodi i lokalne zajednice stoljećima upravljaju zemljištem, a prava na zemlju dio su zaštite različitosti života, kulture i jezika čijoj ljepoti i značenju pridaju čitav naš život. Spašavanje Sinjajevine povod je za sve nas, ne samo građane Crne Gore. Ono što je ovdje u pitanju su jedinstvena biološka raznolikost i prirodne ljepote koje treba da se tiču svakoga”, navela je ona.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon i predstavnik Koalicije za održivi razvoj Aleksandar Perović pozvao je buduću Vladu Crne Gore da napravi otklon od prethodne, te poništi odluku o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon. On je naveo da će buduća Vlada u KOR-u imati saradnika za ekološka pitanja, te da očekuju da budu uvaženi pošto to do sada nije bio slučaj.

“Ukoliko se nastavi ignorantski odnos prema građanskoj incijativi za zaštitu Sinjajevini poručujemo novoj Vladi ćemo iskoristiti sve mehanizme građanskog otpora da zaštittimo javni interes, a to je da Sinjajevina bude stavljena pod odgovarajući nivo nacionalne i međunarodne zaštite”, naveo je Perović.

Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Milan Sekulović istakao je da je pitanje očuvanja Sinjajevine pitanje poštovanja zaštite ljudskih prava. On je istakao da GI Sačuvajmo Sinjajevinu ostaje dosledna u zahtjevu da se poništi odluka o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon, te istrajava u namjeri da se to područje proglasi za regionalni park prirode u kojem se razvijaju poljoprivreda i turizam.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor