Search
Close this search box.

Nevladina organizacija,,Euromost” dodijelila sertifikate mladima iz Plava, Gusinja i Rožaja

Nevladina organizacija,,Euromost” je u Plav organizovala svečanu dodijelu sertifikata mladima Iz Plava, Gusinja i Rožaja, za uspješan prolazak kroz radionice za prevenciju narkomanije kod mladih, a kroz projekat,,Kroz vršnjačku edukaciju do prevencije narkomanije kod mladih”, koji je podržan od Ministarstva zdravlja, kroz Javni konkurs,,Podrška programima prevencije zloupotrebe droga među ključnim populacijama”.

Sertifikate mladima je podijelila jedna od mentorki na projektu Eldana Canović, koja se zahvalila gostima na posjeti Plavu, kao i nevladinoj organizaciji,,Euromost”, koja je prepoznala opštine Plav i Gusinje kao opštine u kojim su mladi bitan faktor razvoja svojih lokalnih zajednica i da se raduje nastavku svih aktivnosti u kojim će učestvovati i mladi iz Plava i Gusinja, jer su za njih mladi prioritet svih prioriteta.

Džejla Alihodžić jedna od mladih mentorki na projeku je kazala, da je kroz projektne aktivnosti prošlo 60 vršnjačkih edukatora iz Opština Plava, Gusinja i Rožaja i da su se  stekli uslovi  da nakon realizacije projekta,  mladi iz ovih opština koji su prošli sve projektne radionice mogu raditi i djelovati putem najpogodnijih oblika međusobne komunikacije, sa ostalim mladima, takodje djelovati preventivno na suzbijanju svih bolesti zavisnosti.

Alihodžička je naglasila, da su kroz realizaciju projekta uključili i 15. vršnjačkih edukatora iz Bijelog Polja, koji su kroz projekat,,Mladi za mlade protiv narkomanije”, predhodne godine, uspješno prošli sve radionice za vršnjačkog edukatora i koji su kroz radionice bili mentori i mladima iz Rožaja, Plava i Gusinja i ujedno im pomogli da uspješno prodju sve radionice.

Cilj ovog projekta je i smanjenje zloupotreba psihoaktivnih supstanci među mladima i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica na sjeveru Crne Gore u borbi protiv droga, naglasila je Džejla Alihodžić.

Almer Mekić predsjednik nevladine organizacije,,Euromost” je čestitao svim polaznicima radionica na uspješnoj realizaciji, njihovim mentorima i vršnjačkim edukatorima iz Bijelog Polja, a posebno Ministarstvu zdravlja i komisiji za raspodjelu sredstava, koja već dvije godine podržava projekte za mlade vršnjačke edukatore i da je veliki broj mladih koji su prošli radionice i koji su prisutni na svečanoj dodjeli i ove i predhodne godine, jasan pokazatelj, da je projekat uspio, da su mladi sa sjevera u velikom broju uključeni i što ga najviše raduje da su mladi zajedno prošli sve predvidjene radionice uz i da je ovo prvi projekat koji realizuje neka organizacija ili lokalna  institucija na sjeveru Crne Gore, gdje su zajedno uključeni mladi iz više opština sa sjevera.

Mekić je najavio i nove aktivnosti nevladine organizacije,,Euromost”, kroz koje će proći veliki broj mladih sa sjevera Crne Gore iz više opština i koji će se realizovati uz podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva kao i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a radi se o prvom velikom Eko kampu u Crnoj Gori, koji će se održati od 22. do 24. avgusta pored rijeke ,,Bistrice” u Bijelom Polju i u kojem će učestvovati 60 mladih iz više opština sa sjevera i kojim će se obezbijediti svi uslovi da učestvuju u ovom kampu, gdje će biti dvodnevnih različitih aktivnosti koji će biti posvećeni zaštiti životne sredine.

Takodje, jedan od velikih dogadjaje za mlade sa sjevera organizujemo 20.septembra povodom Medjunarodnog dana bez automobila, kazao je Mekić, kada tradicionalno organizujemo drugu bjelopoljsku biciklijadu na koju učestvuje veliki broj mladih sa sjevera i za koju možemo slobodno kazati da je najmasovnija biciklijada u Crnu Goru.

Ovo je ono, naglasio je Mekić, što moraju svi da rade i prepoznaju, da mlade upućujemo na zdrave stilove života, zdravu životnu sredinu, zato sve naše aktivnosti kada se tiče i oblasti borbe protiv narkomanije kao i drugih oblasti u koje uključujemo mlade sa sjevera realizujemo u prirodnom okruženju, kao što je mjesto gdje se realizuje i svečana dodjela, kao i mjesta  u Plav,Gusinje i Rožaje gdje su realizovane sa mladima sve planirane radionice.

Mekić je na kraju, svim prisutnim mladim čestitao i 12. avgust Medjunarodni dan mladih i tom prilikom im uručio i Evropske omladinske kartice, koje je za sve mlade besplatno obezbijedilo Ministarstvo sporta i mladih.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor