Nekoliko zakona Krivokapićeve vlade povučeno iz skupštinske procedure

Predlog zakona o slobodnom pristupu informacijama, Predlog zakona o elektronskom dokumentu i Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru povučeni su iz skupštinske procedure, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

„Vlada Crne Gore je donijela odluku o povlačenju iz skupštinske procedure predloga zakona koje je dostavila 42. Vlada Crne Gore i to, između ostalih, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o elektronskom dokumentu i Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Prethodna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru 29. decembra 2021.godine. Takođe, Predlog zakona o elektronskom dokumentu usvojen je 9. decembra 2021. godine i upućen je u skupštinsku proceduru.

U cilju unaprijeđenja teksta predloženih zakona, odlučeno je da se povuku iz skupštinske procedure na ponovno razmatranje“, navodi se u saopštenju MJU.

Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa pratećim Akcionim planom za efikasnu implementaciju omogućiće se, dodaju, efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa državne uprave i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti, odgovornosti i afirmacije integriteta i legitimnosti organa državne uprave.

„Zakon o elektronskom dokumentu doprinijeće ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa, elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi, ali i doprinijeti uštedi usljed smanjenja korišćenja papirnih formi dokumenata.

Ovim zakonom vrši se dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenata, stvorili uslovi za njegovu širu primjenu.

Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru stvoriće se neophodni normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasnije postupanje inspektora, veći stepen profesionalizma i kvaliteta rada inspekcijskog organa, drugih organa, odnosno pravnih lica, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti i predvidiljivosti“, zaključeno je u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor