Nebenzja: Svijet na ivici nuklearne katastrofe

NjUJORK – Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas u Savjetu bezbjednosti UN da, kako je naveo, zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe.

„Prave razmjere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva”, rekao je Nebenzja, preneo je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti. Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata punoću svoje odgovornosti” i da neće spriječavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi, prenio je Tanjug.

„S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rješavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je prije moguće, možda čak i prije kraja avgusta”, naglasio je ruski diplomata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor