Najveći demografski pad bilježi se na sjeveru zemlje

Najveći demografski pad bilježi se na sjeveru zemlje – ukupno 47,3 odsto stanovništva Crne Gore 1948. godine živjelo je na sjeveru Crne Gore. Prema podacima iz 2011. godine taj procenat je 28,7.

„Sada na nivou države imamo prirodni priraštaj nešto iznad 900, a kad uporedimo 2013. godinu, mi smo tada imali prirodni priraštaj od preko 1.500 beba“, rekao je Doderović, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Nastavi li se takav trend, upozorio je on, imaćemo pojavu bijele kuge na nivou cijele države, a ne samo na nivou određenog broja opština u Crnoj Gori.

Komentarišući podatak da se najviše beba rađalo u najsiromašnijim opštinama, poput Plava i Rožaja, Doderović je rekao da se prilikom demografskih analiza, osim ekonomskih i geografskih činilaca, u obzir moraju uzeti i kulturološki.

„Kao posljedicu tih kulturoloških činilaca imamo te regionalne nijanse“, istakao je Doderović.

Najdrastičniji primjer starenja stanovništva je na Cetinju. Govoreći o posljedicama, i grupisanju stanovništva, Doderović je rekao da će gradonačelnik koji bude upravljao Podgoricom u sljedećih deset godina upravljati polovinom ukupne populacije Crne Gore.

„A svi ostali gradonačelnici upravljaće ostatkom Crne Gore. Što znači da se stanovništvo grupiše prema Podgorici. Cetinje je u specifičnoj poziciji da se jedan dio stanovništva kreće prema Budvi, a jedan prema Podgorici. Na Cetinju će se nastaviti trend opadanja broja đaka prvaka“, istakao je Doderović.

Podsjećamo, statistika pokazuje da bijela kuga hara u 17 opština. Na listi gradova koji polako nestaju su Pljevlja, gdje je broj preminulih za 144 veći od broja rođenih.

Prijestonica Cetinje bilježi veliki minus u natalitetu, pa je broj umrlih u tom gradu tom kraja juna bilo 124, a rođenih duplo manje – 62.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor