Search
Close this search box.

Najmanje 27 Palestinaca ranjeno u sukobu sa izraelskom policijom kod Al Akse

Najmanje 27 Palestinaca ranjeno je u sukobu izraelskih policijskih snaga i Palestinaca kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu, saopštio je palestinski Crveni polumjesec i naveo da su dvije osobe u ozbiljnom stanju.

Policija je rekla da su sukobi počeli oko 4.00, kada su Palestinci počali da bacaju kamenice i petarde na svetilištu, prenijeli su izraelski mediji.

Slični sukobi izbili su prošlog petka dok muslimani obilježavaju sveti mjesec posta Ramazan.

Rano jutros su palestinski mladići bacali kamenice u pravcu policajaca na kapiji koja vodi na svetilište, rekla su dva očevica Palestinca.

Policija je tada u punoj opremi ušla na svetilitše ispaljujući gumene metke i šok bombe, prenio je AP.

U policijskom saopštenju je navedeno da policajci nastoje da dopuste slobodu vjeroispovijesti i održe mir na svetim mjestima i u cijelom Jerusalimu, ali ima onih koji ometaju javni red.

Jevrejima je privremeno zabranjeno da posjećuju mjesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, a koje oni zovu Hramova gora jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i najsvetije je u judaizmu. Muslimani svetilište zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Izraelska vojska najavila je u srijedu da će zabraniti Palestincima iz pojasa Gaze i sa Zapadne obale da ulaze u Izrael od 17 sati u četvrtak do nedjelje povodom proslave posljednjeg dana praznika Pashe.

Palestincima sa Zapadne obale je dozvoljeno da dođu na molitve petkom u džamiju Al-Aksa.

Očekuje se hiljade muslimanskih vjernika na molitve petkom u podne

Palestinci i izraelska polcija sukobljavili su se tu više puta prošle nedjelje u vrijeme pojačane napetosti poslije niza smrtonosnih napada u Izraelu i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz pojasa Gaze ispaljene su tri rakete na Izrael i izraelska vojska je uzvratila napadima iz vazduha.

Očekuje se da će hiljade muslimanskih vjernika doći kasnije danas na glavne molitve petkom u podne.

Palestinci i susedni Jordan, zaštitnik svetilišta u Jerusalimu, optužuju Izrael da krši sporazume koji su već dugo na snazi jer dozvoljavaju da mnogi Jevreji posećuju svetilište u pratnji policije.

Zabrana da se Jevreji mole na tom mjestu nije uvijek poštovana u proteklim godinama što je podstaklo strah Palestinaca da Izrael planira da preuzme kontrolu nad tim mjestom ili da ga podijeli.

Izrael međutim tvrdi da je posvećen statusu kvo i za nasilje krivi huškanje islamskog ekstremističkog Hamasa vladajućeg u pojasu Gaze.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor