Na uplatu ostvarenih doprinosa čekaju skoro 15 godina

Bivši radnici „Gornjeg Ibra” iz Rožaja skoro deceniju i po čekaju da im Vlada, koja je 2007. godine kupila ovu fabriku, isplati dugovanja po osnovu doprinosa. Prema riječima Sadika Klimente, predsjednika NVO Manjinski akcionari Gornjeg Ibra, doprinosi su za oko 500 bivših radnika isplaćeni suprotno zakonu.

Od nekadašnjeg giganta ostale samo
ruševine; ostaci „Gornjeg Ibra”

– Ono što nas najviše boli je rad bivših poslodavaca, a potom i Vlade, koji su radili protivno našim interesima. Poslodavci i Vlada su umjesto isplate doprinosa na realne zarade koje su nam isplaćivane, uplaćivali mnogo manje iznose i to je trajalo godinama prije stečaja i tokom stečaja, odnosno od 1998. do 2007. godine. Takav odnos je uticao da radnici nekadašnjeg GIR-a dobiju najminimalnije penzije na čiji obračun je dodatno uticalo to što je nadležni organ prilikom obračuna penzijskog osnova svrstao u bruto prosječnu zaradu po 30 eura koje smo u neto iznosu primali preko Zavoda za zapošljavanje – kaže Klimenta za „Dan” ističući da je oko 40 radnika predalo tužbe ali su svi sudovi u Crnoj Gori donijeli odluke protivno radničkim interesima.

– Tužbom smo tražili da nam se isplate doprinosi na realno ostvarene zarade od 1998. do 2007. godine, kao i u vremenu od 2007. do 2014. godine, za koje smo primali po 30 eura kod Zavoda za zapošljavanje. Iako je Vlada privatizacijom „Gornjeg Ibra” preuzela obavezu da plati doprinose svim radnicima kojima nisu bili izmireni, to nije ispoštovano. Doprinosi su nam isplaćeni na minimalne zarade, što je suprotno zakonu. Mnogima od bivših radnika nijesu isplaćene otpremnine. Radi se o radnicima koji su u vrijeme stečaja po raznim osnovama napustili posao, a imali su pravo na otpremninu i oni ni do danas nisu ostvarili svoje pravo. Neki od njih su to pravo ostvarili preko Fonda rada – kaže Klimenta.

On tvrdi da privatizacija kompanije nije bila transparentna.

– Privatizacija je sprovedena uz mnogo mutnih radnji jer su Vlada i uprava GIR-a napravile ugovor koji ne počiva na zakonu. U vladinim zaključcima je navedeno da se iz sredstava od kupoprodaje isplate radnicima otpremnine, što je suprotno zakonu o stečaju, koji ima potpuno drugačiji redosled na koji se potražioci namiruju. Vlada je na ovaj način prekršila zakon. Isto tako, stečajni upravnik je nezakonito postavljen jer nije imao stručni ispit, a potraživao je više od zakonom dozvoljenih sredstava iz stečajne mase po osnovu neisplaćenih zarada – ističe Klimenta i dodaje da će od nove vlasti u Crnoj Gori tražiti da preispita radnje bivše vlade koje se odnose na bivše radnike „Gornjeg Ibra” i ispravi nepravdu na način što bi izvršila uplatu doprinosa koje su realno ostvarili.

Jedan broj bivših radnika GIR-a sudskim putem tražio je raskid ugovora sa Vladom o prodaji ove kompanije. Hajran Murić, jedan od učesnika u sudskom procesu, kaže da je ugovor sačinjen na štetu radnika i akcionara.

– Osim Vlade tužili smo stečajnu upravu i bord direktora, ali su domaći sudovi sve odbili. Ovim je bivšim radnicima nanesena oromna šteta i nepravda. Išli smo i do Strazbura ali odluku tamošnjeg suda čekamo punih 11 godina. Mnogi radnici su pomrli, a da nijesu uspjeli da ostvare svoje pravo. Obraćali smo se i Specijalnom državnom tužilaštvu i Ivici Stankoviću, prije skoro šest godina. On je našu dokumentaciju proslijedio tužilaštvu u Rožajama, koje je utvrdilo da je sve rađeno po zakonu. Očigledno je da je zakon usvojen da lopovi i kriminalci pod patronatom države mogu da nas progone i pljačkaju nekažnjeno. Takav zakon koji služi partijskim interesima je nametnut od strane DPS-a, SDP-a i BS – zaključuje Murić.

V.Ratković


Sa šumskim zemljištem prodato i groblje
Sadik Klimenta naglašava da je stečajni upravnik u dogovoru sa tadašnjim rukovodstvom Opštine nezakonito prodao šumu i šumsko zemljište „Gornjeg Ibra”.

– Osnovni sud u Rožajama kaznio me je sa 1.300 eura zato što sam tražio da manjinski akcionari učestvuju u toj prodaji jer se radi o zemljištu koje pripada „Gornjem Ibru” a koje, ne znam iz kojih razloga, nije ušlo u stečajnu masu bivše fabrike. Manjinski akcionari su morali imati udjela od 38 odsto predmetnog zemljišta. Stečajni upravnik je ipak, u sadejstvu sa lokalnom upravom, nezakonito izvršio prodaju zemljišta. Oni su zemljište, čija vrijednost se procjenjuje na desetak miliona eura, prodali za svega 216.000 eura. S obzirom na to da se u okviru predmetne parcele nalazi seosko groblje u kojem su se sahranjivali moji preci iz Redžića Krlja, stečajni upravnik i opštinsko rukovodstvo su prodali i naše groblje, koristeći se izjavama iz Islamske zajednice kako ono navodno nije nigdje registrovano – navodi Klimenta, ističući da je Viši sud u Bijelom Polju po njegovoj žalbi na rješenje Osnovnog suda, presudio u njegovu korist.

Ponuda firme iz Njemačke ostala u Vladi
Bivši radnici podsjećaju na ponudu za kupovinu GIR-a iz 2007. godine, koja je na adresu Vlade stigla od njemačke firme IMS IMMOBIVIBEN Menadzment LTD, koja je ponudila cijenu od 3.150.000 eura uz preuzimanje svih neisplaćenih obaveza prema radnicima. Ta ponuda je bila upućena na adresu Vlade gdje je, kako bivši radnici „Gornjeg Ibra” ističu, i zadržana. Sindikat GIR-a je tim povodom tražio odgovornost Milutina Simovića, tadašnjeg ministra poljoprivrede, i stečajnog upravnika, zbog, kako su tada tvrdili, prikrivanja ponude. Vlada je potom kompaniju koja se prostirala na oko 100.000 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 28,8 miliona eura, privatizovala za 3,2 miliona eura.

”Osim Vlade tužili smo stečajnu upravu i bord direktora, ali je tužilaštvo u Rožajama utvrdilo da je sve rađeno po zakonu. Očigledno je da je zakon usvojen da lopovi i kriminalci pod patronatom države mogu da nas progone i pljačkaju nekažnjeno – kaže Hajran Murić.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor