Na okruglom stolu u zgradi Opštine o stambenom zbrinjavanju romske populacije

-Stanovanje je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava romska populacija u Bijelom Polju, poručeno je sa okruglog stola koji je juče održan u okviru programa ROMACTED.

Crop/ Opština Bijelo Polje
Crop/ Opština Bijelo Polje

Pored predsjednice Skupštine opštine Nemše Omerhodžić i potpredsjednika Opštine Nermina Bećirovića na okruglom stolu „Problemi stanovanja Roma u opštini Bijelo Polje“, učešće su uzeli predstavnici institucija koje se bave problemima ove populacije.

Fascilitator programa ROMACTED, Rafet Mulić, kazao je u izjavi da je cilj sastanka da se nađe rješenje za goruće probleme pripadnika romske zajednice.

Mulić: „To je problem raseljavanja porodica u naselju Rakonje, i inicijativa koju smo podnijeli Opštini Bijelo Polje vezana je za dodjelu trajnog vlasništva nad zemljom romskim porodicama, u naselju Strojtanica. Opština u posljednje vrijeme ulaže velike napore na rješavanju problema, pogotovo gorućeg problema u naselju Rakonje, ali u pitanju je veliki novčani iznos koji Opština ne može sama da finansira. Zato smo apelovali na druge relevantne aktere na državnom nivou da pomognu Opštini i romskoj zajednici kako bi riešili ove probleme“, istakao je Mulić.

Uvjeren je da će kroz konstruktivne prijedloge učesnika sastanka doći do mogućeg Nacrta rješavanja ovog problema.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Haris Malagić, kazao je da je tema stanovanja pripadnika romske populacije veomo važna, kako za Opštinu, tako i za Rome.

Malagić: „Ono što je za nas prioritetno jeste da obezbijedimo osnovne uslove za njihov život, od toga treba krenuti, a sve ostale probleme rješavati u hodu. To je jedan od osnovnih problema koje treba riješiti. Ono što Opština Bijelo Polje može da uradi, i sa čime raspolaže u ovom trenutku, jesu određena sredstva u iznosu od 100 hiljada eura, koja nijesu dovoljna, i samo sistemskim radom i pristupom rješavanju ovog problema možemo doći do konačnog rješenja i cilja, kako bi Romi dobili svoje stanove“, naveo je.

Program ROMACTED sprovode Evropske Komisije i Savjeta Evrope, a u Crnoj Gori se realizuje u osam opština.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor