Moskva traži povlacenje NATO iz Rumunije i Bugarske

Sigurnosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi s povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnosi se i na Bugarsku i Rumuniju, kao dvije zemlje koje nisu bile članice NATO 1997. godine, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

To je rekao u odgovoru na pitanja medija prikupljenih za njegovu konferenciju za novinare, a koje je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo u petak na svom sajtu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

epa08135237 Russian acting Foreign Minister Sergei Lavrov attends his annual news conference in Moscow, Russia, 17 January 2020. Sergei Lavrov gave a press conference on the results of Russian diplomacy in 2019. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Vraćanje na granice iz 1997. godine

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO-a da će se blok prestati širiti na Istok i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO-u poslije 1997. godine, Ministarstvo vanjskih poslova navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja, dodaje Rojters.

“Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima s ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO -au to vrijeme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju”, istakao je Lavrov.

Izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor