Mještani Dobrilovne danima preko odrona do kuća

Da bi do zimskih centara stigli, potrebni su nam putevi. Iako smo dobili auto-put, ostale saobraćajnice kao i bezbjednost na njima nije na zavidnom nivou. Jedna od takvih je i put Mojkovac-Đurđevića Tara koji je već nekoliko dana zatvoren zbog velikog odrona u mjestu Sokolovina, a zbog kojeg su mještani Dobrilovine danima odsječeni od svijeta. Od nadležnih traže da hitno saniraju odron i osposobe put. Da je hitna sanacija neophodna saglasni su i stručnjaci, koji upozoravaju da saobraćajnica od Mojkovca do Đurđevića Tare, ne zadovoljava elementarne bezbjednosne kriterijume.

Bezbjedno stići od Mojkovca do Đurđevića Tare pravi je izazov, čak i ljeti su česti odroni. Skolovina je crna tačka na toj dionici. Sa svakom većom kišom kamenje se obruši na put, a mještani Dobrilovine ostaju odsječeni od svijeta.

„Djeca ne mogu da idu u školu, nije prohodno i bezbijedno da bi prelazili pješke“, kaže mještanin Dobrilovine Rade Đurišić.

„Ovdje su uglavnom stariji i bolesni ljudi i samo je pitanje momenta kada će im trebati medicinska pomoć. Neka zatvore put, nije problem, ali da se očisti i da možemo doći do sela. 21 vijek je i odosmo u svemir, ako bog da, a ne možemo preskočiti ovo malo kamenja“, kaže predsjednik MZ Dobrilovina Vladimir Stanišić.

Iako mještani traže da se put očisti, stručnjaci upozoravaju da je nebezbjedan i da država mora hitno da regauje.

„Kada bi gledali na kriterijume, ta dionica bi zauzela najnižu ocjenu. Ova dionica što hitnije mora da se rekonstruiše“, upozorava saobraćajni vještak Milanko Damjanović.

Dok se čeka rješenje mještani čekaju na ovaj put, takav kakav jeste.

„Državi su puna usta povratka na selo, razvoja turizma. Imamo kampove ovdje, ali eto moj koji je pored puta nema struju. Mi smo voljni da ostanemo, ali da nam se obezbijede osnovan ljudka prava pravo na kretanje“, kaže Stanišić.

I turisti koji su se danas zaputili ka Žabljaku, bili su iznenađeni odronom i žao im je što nijesu naišli ni na kakav znak da je na putu odron.

Mještani poručuju da će se u ponedjeljak organizovati da osposobe jednu traku, kako bi mogli da funkcionišu.

Izvor:RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor