Mitropolit Joanikije: Insistiraću da obnovimo kapelu na Lovćenu, šta bih drugo radio

Molim se za to i insistiraću na tome, a mauzolej treba da ostane, kazao je vladika

Vjerujem da će se kapela na Lovćenu obnoviti, molim se za to i insistiraću na tome, a mauzolej treba da ostane, kazao je mitropolit Joanikije gostujući večeras na TVCG.

– Rušenje kapele najvećeg sina Crne Gore Njegoš je veliki grijeh. Niko ne pominje da ćemo rušiti mauzolej na Lovćenu. O tome je govorio i mitropolit Amfilohije. Za crkvu obnova kapele ima veliki značaj. Institiraću na tome. Naravno da hoću. Šta bih drugo radio?- kazao je vladika.

Dodao je da su notorne laži da je crkvena imovina u Crnoj Gori pripala Beogradu.

– To su obične manipulacije. Sva imovina je upisana na eparhije koje djeluju u Crnoj Gori. Ne bih odgovarao na pitanja da je ugovor sastavljan u Beogradu i da se nije smio promijeniti ni zarez- istakao je on.

On je kazao da je usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je pokojni mitropolit Amfilofije dostavio vladi 2012. godine.

Saopštio je takođe da je Vlada Dritana Abazovića imala neke primjedbe na dio Ugovora.

– Postignut je dogovor, a nismo ni mi bili tvrdoglavi. Ne plašimo se ktritika, niti primjedbi, a drago mi je što je bilo- kazao je vladika.

Vladika je istakao da se Crnoj Gori dogodio narod, misleći na litije, a to je imalo političke posledice.

– Daljeg uplitanja u politiku sa naše strane nije bilo- smatra mitropolit.

Prema njegovim riječima, pogrešno je protumačeno kada je rekao da je Crnu Goru zahvatio ustašluk.

– Mi sveštenici, ipak, moramo iskoristiti nekad jaku riječ. Ne ljutim se nas Abazovića što je reagovao da ta retorika nije odgovarajuća. To su najblaže primjedbe od strane vlasti na koju sam do sada naišao- istakao je on.

Naveo je da nijedan ugovor koji je potpisan poslednjih 50 godina nije bio toliko pod lupom javnosti kao Temeljni.

– Vlada Zdravka Krivokapića je počela prva da se bavi ovim tekstom. Ne sjećam se da je javnost ovoliko bila uključena kad su se ugovori potpisivali sa drugim vjerskim zajednicama. Crkvu ne konstituiše nikakav ugovor, već Gospod ali dobro je da se urede odnosi crkve i države. Mi smo uvijek išli da odnose uredimo na principu međusobnog uvažavanja – zaključio je vladika.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor