Search
Close this search box.

Ministarstvo: Podgorici fali osam škola i vrtića

Iz Ministarstva prosvjete “Danu” je saopšteno da su upoznati sa problemom prebukiranosti vrtića i škola i da je zbog toga u planu izgradnja osam obrazovnih ustanova (po četiri vrtića i škole) u Podgorici. Iz ministarstva ističu da je problem prebukiranosti u pojedinim vrtićima, naročito u Podgorici, višedecenijska migracija stanovništva u glavni grad, odnosno centralizacija, koja predstavlja društveni problem i prevazilazi nadležnosti Ministarstva prosvjete.

– U narednom periodu planirana je izgradnja vrtića u Siti kvartu, na Starom aerodromu, u Bloku 35-36 na Tuškom putu i izgradnja vrtića na Zlatici. Unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te ulaganje u rani razvoj naše djece i u narednom periodu će biti prioritetni cilj i imperativ djelovanja Ministarstva prosvjete. Takođe, prioritetne aktivnosti Ministarstva prosvjete, u ovom trenutku, usmjerene su na rješavanje ključnih problema u oblasti osnovnog obrazovanja. Oni se prvenstveno odnose na infrastrukturne nedostatke školskih objekata, te potrebu za izgradnjom novih i rekonstrukciju postojećih objekata. Održanim Kick of sastankom 1. juna 2022. godine formalno je počela implemantacija projekta “Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”, koji je zasnovan Finansijskim ugovorom potpisanim između države Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB). Ovim projektom je obuhvaćena: izgradnja nove gimnazije u Podgorici, Osnovne škole “Vladimir Nazor”, OŠ u Siti kvartu, OŠ u Karabuškom polju, Tuzi. Izgradnjom OŠ u Tološima ” Novka Ubović”, koja je 5. septembra otvorila svoja vrata za oko 800 mališana značajno su rasterećeni kapaciteti drugih osnovnih škola, naročito Osnovne škole “Radojica Perović” iz koje se 340 učenika prepisalo u novu školu. Ministarstvo prosvjete je u stalnoj komunikaciji kako sa upravom škola, u kojima se nastava odvija u više smjena, tako i sa predstavnicima roditelja, te je nastava organizovana u prihvatljivim periodima za roditelje i djecu – kažu iz ministarstva.

Kako navode, ove godine evidentan je povećan broj djece u vaspitnim jedinicama u naseljima Zagorič, Stari aerodrom i Zabjelo.

– U prethodnom periodu otvorene su dvije vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori, vrtić ” Simba” u naselju Blok 6 u Podgorici, koja može da primi 550 mališana, i vrtić u Herceg Novom, izvršena je dogradnja vrtića u naseljima Zabjelo i Momišići, čime su značajno rasterećeni prostorni kapaciteti postojećih predškolskih ustanova – navode iz ministarstva.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor