Search
Close this search box.

Ministarstvo odbrane objavilo oglas za upis na vojnu akademiju u Austriji

Navodi se da Ministarstvo obezbjeđuje besplatno obrazovanje, kao  i mjesečna novčana primanja, a kadet ili kadetkinja imaju besplatan smještaj i hranu u internatu Akademije

Ministarstvo odbrane objavilo je oglas za izbor jednog kadeta ili kadetkinje za obrazovanje na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, smjer logistika, počev od studijske 2022/2023. godine.

Kako je saopšteno iz tog resora, neophodno je da su kandidati crnogorski državljani, ne mlađi od 18 godina, kao i da su završili ili su u završnom razredu srednje škole.

„Početkom obrazovanja izabrani kandidat stiče zvanje kadeta, a po završetku prima se u službu u Vojsci Crne Gore, bez javnog oglasa, u početnom činu oficira“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Ministarstvo obezbjeđuje besplatno obrazovanje, kao i mjesečna novčana primanja, a kadet ili kadetkinja imaju besplatan smještaj i hranu u internatu Akademije.

Iz Ministarstva su pojasnili da obrazovanje na Terezijanskoj vojnoj akademiji traje pet godina.

„Pripremnu godinu za učenje njemačkog i engleskog jezika, jednogodišnji oficirski kurs i tri godine akademskih studija“, precizirali su iz tog resora.

Kako su naveli, Terezijanska vojna akademija je jedna od najstarijih vojnih akademija na svijetu.

„Osnovana je 1751. godine. Nalazi se u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt), u zgradi tamošnjeg dvorca, koji potiče iz srednjeg vijeka“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Tekst oglasa, u kojem su navedeni opšti i posebni uslovi za kandidate, prava i obaveze budućeg kadeta ili kadetkinje, potrebna dokumentacija, kao i prijavni obrazac i metodologija za sprovođenje javnog oglasa, objavljeni su na linku https://www.gov.me/clanak/javni-oglas-sa-prijavnim-obrascem-i-metedologija

„Oglas je otvoren do 20. maja“, dodaje se u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor