Search
Close this search box.

Ministar Stijović otvorio sajam poljoprivrednih proizvoda „Hrana za zdravlje“

Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda „Hrana za zdravlje“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, počeo je danas programom i panel diskusijom u prisustvu velikog broja zvanica. Događaj je okupio nekoliko desetina poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore, čiji se proizvodi mogu degustirati tokom naredna dva dana.

Foto: gov.me
Foto: gov.me

Na samom početku programa, priustnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, koji je sajam proglasio otvoreni ističući da kroz ovakve manifestacije naši privrednici imaju mogućnost da predstave svoje proizvode posjetiocima i kupcima.

Stijović: „Danas imamo dobre primjere koji govore o ozbiljnosti proizvodnje kako u stočarskoj, tako i u biljnoj proizvodnji. Kao plod njihovog velikog truda i rada imamo veliki broj različitih proizvoda na sajmu“, kazao je ministar.

On je dodao da je pored prodajnog, ova manifestacija i edukativnog karaktera.

Foto: gov.me
Foto: gov.me

-„Nadam se da će ovaj događaj pružiti priliku našim proizvođačima i partnerima da unaprijede poslovne odnose, te da malim i srednjim preduzećima omogući bolji pristup međunarodnom tržištu“, rekao je Stijović i dodao da održavanje ove i sličnih manifestacija obogaćuje turističku ponudu, doprinosi prepoznatljivosti i razvoju države, kao i promociji poljoprivrede uopšte.

Stijović je podsjetio i da je ministarstvo u prethodnom periodu posvećivalo punu pažnju inicijativama koje za cilj imaju dobijanje što kvalitetnijih proizvoda, razvoj prerađivačke infrasturkture i na kraju, kako je istakao, dobrom plasmanu naših poljoprivrednih proizvoda.

Na otvaranju su pored ministra Stijovića govorili i partneri na projektu „Hrana za zdravlje“, Jovana Šuković i Mirko Đurović, koji su prezentovali opšte ciljeve projekta.

Prisutnima se obratio i direktor specijalne strukture za koordinaciju Predsjedništva regiona Pulja Health Marketplace, dr Felice Ungrao.

Nakon otvaranja, održana je panel diskusija predstavnika resora i institucija. Na panelu su učestvovali prodekan Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Zoran Jovović, ekspert za šeme kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Merisa Čekić, kao i pomoćnik direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove dr Biljana Blećić.

Tema je bila unapređenje proizvodnih tehnika i usvajanja standarda kvaliteta Evropske unije za preradu i unapređenje tipičnih i tradicionalnih proizvoda. Govornici su diskutovali i o razlozima koji bi motivisali same proizovđače da rade na kvalitetu svojih proizvoda. Jedna od tema su bili i preduslovi za bezbjednu proizvodnju hrane u poljoprivrednom gazdinstvu, biljnog i životinjskog porijekla, kao i koliko je Crna Gora usklađena sa legislativom Evropske unije.

Sajam će biti otvoren za posjetioce danas do 17 sati i u petak, 29. aprila od 10 do 17 sati (Sala Sportsko-kulturnog centra Univerziteta Crne Gore, Podgorica). Za drugi dan predviđen je i panel na kome će, od 10 sati sami izlagači razgovarati o temama projekta i prestaviti svoju tehnologiju proizvodnje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor