Milionski profit, a selo nema put do groblja

Žitelji mjesne zajednice Zabrđe tvrde da od Termoelektrane i Rudnika uglja imaju samo probleme.

U regionu nema MZ kao naše sa čije se teritorije godišnje izvlači toliki profit, a mi deset godina molimo te moćne kompanije da nam u selu Kalušići asfaltiraju 200 metara puta, ističe Dragan Lučić.

Foto: Termoelektrana u Pljevljima

PLjEVLjA – Iz Elektroprivrede i Rudnika uglja stižu vijesti o milionskom profitu u prošloj godini, a slično je bilo i prethodnih godina, mještani pljevaljske seoske Mjesne zajednice Zabrđe tvrde da su im uslovi življenja izuzetno teški. Stanovnici ove zajednice ne mogu da se pohvale sa tim što je na teritortiji njihove zajednice kop Rudnika uglja i što je tako već decenijama. Riječi ogorčenja imaju i kada je u pitanju činjenica da se na prostoru njihovih sela nalazi i Termoelektrana, koja Elektroprivredi godišnje obezbjeđuje pedeset odsto električne energije, od ukupne proizvodnje. Milioni profita očigledno zaobilaze ovu zajednicu, a što je najgore pomenute kompanije škrtare kad je u pitanju ulaganje u tamošnju seosku infrastrukturu.

– Najbolje možete ocijeniti kako živimo ako pogledate koliko imamo nezaposlenih na prostoru naših sela. S druge strane, ako vidite, koliko je malo zaposlenih ljudi u Rudniku uglja i Termoelektrani onda možete zaključiti i kakva nam je korist što su tu te kompanije na teritoriji naše mjesne zajendice – kaže predsjednik MZ Zabrđe Dragan Lučić i poručuje da od rada ovih kompanija stanovništvo ima samo štetu.

Lučić ističe da su se mještani decenijama suočavali sa brojnim ekološkim problemima, da su trpjeli mnoge nedaće a da za to nijesu dobili ni valjanu putnu infrastrukturu.

-Odgovorno tvrdim da u regionu nema mjesne zajednice sa čije se teritorije godišnje izvlači toliki profit kao što je Zabrđe, a sa druge strane, mi deset godina molimo te moćne kompanije da nam u selu Kalušići asfaltiraju 200 metara puta do seoskog groblja i to se ne odobrava – ističe Lučić.

Da je područje Mjesne zajednice Zabrđe ugroženo i da država decenijama ovdje ništa ne ulaže slaže se i odbornik Pokreta za Pljevlja Danko Šarančić. On naglašava da se poslednjih decenija dobit kompanija Teroelektrana i Rudnik uglja može mjeriti u milijardama eura, ali da područje odakla crpe bogatstvo nema ama baš ništa.

-Poslednje tri decenije pljevaljski kadrovi nikada nijesu samostalno odlučivali o resursima opštine. Posebno je to slučaj kada je u pitanju Termoelektrana i Rudnik uglja. Poslednjih godina situacija na terenu se posebno pogoršala jer je bivša vlada za članove odbora direktora počela da dovodi ljude iz Podgorice, sa Cetinja i iz Nikšića. Isti slučaj je i kada su u pitanju izvršni direktori. Ti kadrovi su isključivo gledali da izvuku što veći profit i nijesu bili zainteresovani da pomognu lokalnu sredinu. Čak su se trudili kako na najbolji način da izbjegnu i one postojeće obaveze. A najbolje ogledalo takve politike su i putevi u Pljevaljskom polju, odnosno na području MZ Zabrđe – naglašava Šarančić.

Prema njegovim riječima slična je situacija i sa drugim djelovima pljevaljske opštine, ali je područje MZ Zabrđa posebno uočljivo.

-Mehanizacija Rudnika uglja uništava putnu infrastrukturu i na područjima drugih mjesnih zajednica. Žalbe su proteklih godina stizale iz Mjesne zajednice Crljenice, ali žalbi ima i iz samog grada. Istini za volju Rudnik uglja je prošle godine na području MZ Zabrđe i MZ Crljenice rekonstruisao puteve, ali je i to urađeno poslije nekoliko godina insistiranja lokalnog stanovništva- kaže Šarančić i podvukao da Pljevljaci u narednom periodu moraju da kontrolišu rad ovih kompanija i da profit mora dobrim djelom da ostaje i na prostoru lokalnih zajednica i opštine.

B. Je.


Dobit EPCG 16,2 miliona, a rudnika 13 miliona eura
Iz Elektroprivrede su nedavno saopštili da je neto dobit kompanije u prošloj godini iznosila 16,2 miliona eura, te da je u dobroj mjeri takvom uspjehu doprinijela i Termoelektrana Pljevlja.
-Termoelektrana je tokom prošle godine proizvela rekordnih 1,49 hiljada, GWh što je 12,9 odsto više od plana i oko sedam odsto više u odnosu na ostvarenje iz 2019.godine, saopšteno je iz Elektroprivrede uz pojašnjenje da je Termoelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije uzela učešće od 52,76 odsto.

Kada je u pitanju Rudnik uglja, iz ove kompanije su se pohvalili profitom od 13 miliona. U čitavoj priči ne treba zaboraviti da je aktuelni direktor Termoelektrane Luka Jovanović rođeni Nikšićanin, dok je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić rođeni Pljevljak, ali je na funkciju u Rudnik došao iz Podgorice, gdje mu živi i porodica. Popadić u Pljevljima živi od utorka do petka, dok Jovanović u gradu na Breznici još ređe boravi.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor