Search
Close this search box.

Medojevićev plan reformi u sektoru bezbjednosti: Čišćenje ANB-a od kompromitovanih službenika prva mjera

Dostavljanja transkripta komunikacije crnogorskih narkokartela, preko kriptovanih telefona i SKY ECC aplikacije osim dokaza o vršenju teških krivičnih djela otvorilo je i jedno od najboljih pitanja nacionalne bezbjednosti – politički uticaj narko kartela na političke partije, Vladu, premijera, ministre, čelne ljude u policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, tužilaštvu i sudovima, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Kako je istakao, plan reformi u sektoru bezbjednosti mora kao prioritet istaći urgentnu potrebu prekidanja tih veza, čišćenje državnih organa od vojnika i plaćenika narko-kartela i uspostavljanje novog zakonodavstva i procedura za rano otkrivanje, upozoravanje i djelovanje službi bezbjednosti u slučaju rizika od uticaja narko-kartela na neke ključne ljude u organima vlasti.

„Nedopustiva je situacija gdje koordinator službi bezbjednosti i zamjenik premijera uspostavlja odnose i komunikaciju sa jednim narko-kartelom, u tu komunikaciju uvlači svoje saradnike na važnim pozicijama u Vladi i Upravi carina i prihoda, dobija od narko-kartela kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijama sa šifrovanom privatnom grupom korisnika i vrši komunikaciju sa njima. U svakoj demokratskoj državi takav zvaničnik bi odmah, nakon pojavljivanja u javnosti kredibilnih i tačnih informacija i svog priznanja da je imao kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijom, bio smijenjen“, navodi Medojević.

S druge strane, dodaje, kada koordinator svih službi bezbjednosti uspostavlja nelegitmne i zabranjene kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima dužnost ANB-a je da upozori državnog funkcionera o ugrožavanju sistema nacionalne bezbjednosti i upozori ga te kontakte mora prekinuti, a o prethodnim kontaktima napisati detaljan izvještaj.

„Kontraobavještajna funkcija ANB je u potpunosti zakazala, što je posledica kontaminacije kriminalom i same ANB, pa onda ona nije u stanju da obavlja svoju funkciju. Stoga je čišćenje ANB od kompromitovanih sluzbenika i provjera poligrafom i drugim istražnim radnjama na kontakte sa narko-kartelima i okolnosti proraštaja njihove imovine, prva mjera koju treba uraditi odmah“, kategoričan je lider PzP-a.

Kako ističe, sistem kontarobavještajne zaštite državnih funkcionera od kontakata sa narko-kartelom treba značajno unaprijediti, jer je ta funkcija namjerno zanemarivana i stavljana u drugi plan.

„Svaki državni funkcioner koji obavlja dužnosti u sektoru bezbjednosti, ali i svi drugi državni i lokalni funkcioneri, moraju prijaviti kontakte sa bezbjednosno-interesantnim licima i o njima se moraju voditi previzne evidencije. Crna Gora je mala država i teško je potpuno izbjeći kontakte sa rođacima, prijateljima, kumovima koji su sa one strane zakona, ali se hitno mora urediti sistem mjera i procedura koji će te kontakte učiniti neopasnim po sistem vlasti i nacionalnu bezbjednost“, naglašava on.

PzP, ističe, od osnivanja ima nultu stopu tolerancije na organizovani kriminal i korupciju

„Za nas ne postoje “naši” i “njihovi” klanovi. Svi oni koji se bave kriminalom, truju djecu bilo gdje drogom, za PzP su legitimne mete istraga i rada svih državnih organa. Imajući u vidu raširenost i intenzitet djelovanja narko-kartela i njihovo izraženo interesovanje za političke procese, rezultate izbora, imenovanja u policiji, tužilaštvu i sudovima i druge segmente državnih politika, svi političari, političke partije koji imaju bilo kakve kontakte sa narko-klanovima ne mogu biti naši partneri“, poručuje Medojević.

Ukazuje da je zbog „organske strukturne povezanosti sa narko-kartelima“ DPS izgubio karakteristike političke stranke, već „djeluje kao političko krilo mafije“.

„Neoprezno, neodgovorno, šarlantansko ponašanje Dritana Abazovića i njegova direktna ili indirektna komunikacija sa jednim narko kartelom ga diskvalifikuje za bilo kakvu javnu funkciju, a posebno u sektoru bezbjednosti“, ocjenjuje Medojević.

Kako kaže, njegovi kontakti sa narko-kartelom otvaraju veoma važno pitanje: Da li Abazović insistira na monopolu u sektoru bezbjednosti zato što je zabrinut da će neko drugi pronaći nešto oko njegove uloge u švercu cigareta i kokaina.

„Radikalne reforme u ovom sektoru su urgentna potreba jer je sistem kompromitovan i kriminalizovan i kao takav neupotrebljiv u borbi protiv kriminala i korupcije i izgradnji sistema nacionalne bezbjednosti“, poručuje Medojević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor