Search
Close this search box.

Medijski radnici preopterećeni, rade u ponižavajućim uslovima

Crnogorski novinari i medijski radnici još jedan Dan novinara, 23. januar, dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu, kazali su iz Sindikata medija Crne Gore.

      Foto: gov.me)

“Zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, na što Sindikat medija Crne Gore ukazuje već duže vrijeme”, navode u saopštenju.

Bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni su, ističu, suočeni sa istim problemima, imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima a neki izloženi cenzuri i autocenzuri.

Sloboda medija, kako ističu, ne znači samo unapređenje položaja medijskih kuća i poboljšanje njihove finansijske situacije.

“Zaposleni u medijima su ti koji stvaraju medijske sadržaje, koji odgovaraju javnosti i informišu naše građane i građanke. Nadamo se da će uskoro toga postati svjesni i poslodavci u medijima, tako što će u najskorijem roku sjesti za sto sa sindikatima i dogovorili Granski kolektivni ugovor (GKU) za medijsku djelatnost”, navode u saopštenju.

Time će, kažu, i medijskim radnicima omogućiti poboljšanje socio-ekonomskog položaja i prije svega normalan život.

“Svjedoci smo da su se brojne djelatnosti izborile za bolje zarade i smatramo da je red došao i na novinarsku profesiju. Sindikat medija neće dozvoliti da novinari i medijski radnici ostanu na začelju po standardu”, stoji u saopštenju.

SMCG i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti pripremili su prošle godine predlog novog Granskog kolektivnog ugovora, predali ga poslodavcima i održano je nekoliko inicijalnih sastanaka ali konkretni pregovori još nisu počeli.

Sindikat medija će, kako dodaju, insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Takođe, insistiraće da državnu pomoć medijima moraju osjetiti i zaposleni, kreatori medijskih sadžaja za koje je država dala novac njihovim vlasnicima.

“Istovremeno, na Dan novinara, od Vlade i Skupštine Crne Gore tražimo da tokom ove godine konačno usvoje Medijsku strategiju i nove medijske zakone kako bi se i na taj način poboljšala situacija u našoj profesiji, obezbijedila veća održivost medija, poštovanje profesionalnih standarda i suprotstavljanje negativnim pojavama kao što su govor mržnje, lažne vijesti i dezinformacione kampanje”, navode u saopštenju.

Zaposlenima u medijima, ističu. žele da budu solidarni, da se odupru pritiscima i antisindikalnom djelovanju i u Sindikatu medija vide iskrenog partnera u borbi za bolji položaj naše profesije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor