Search
Close this search box.

Časovi subotama, nije ugrožen nastavni proces

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović ističe da odlaganje početka drugog polugođa neće značajnije ugroziti realizaciju nastavnog programa ove školske godine, te da će se propušteno nadoknaditi radom subotama.Božović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da smo navikli na odlaganja, jer smo ih imali u prethodnom periodu nekoliko puta.

“Imamo iskustva sa tim odlaganjima, ovog puta je nezgodno ispalo zbog loše koordinacije ministra i premijera, pa smo imali jednu izjavu ministra ujutru, a drugu popodne”, naglašava Božović.

Napominje da je do sada sve nadoknađeno i kroz onlajn nastavu koja nije loše rješenje ako se dobro pripremi.

“Onlajn nastava može da bude dobra, ako se dobro organizuje, i moj predlog je bio da sve škole jedan dan u mjesecu izvode onlajn nastavu. Mali je problem što svi nastavnici nijesu obučeni doboljno za brojne platforme i bježi se od toga. Ako se ona dobro pripremi može da bude vrlo kvalitetna. Početkom ove školeske godine je bio predlog da se na ovaj način nadoknadi izgubljeno gradivo, ali nijesam siguran od su Ministarstvo i Zavod za školstvo ispratili koliko je to odrađeno u kojoj školi, a trebalo je”, smatra Božović.

Što se tiče rada subotom očekuje da roditelju budu odgovorni i da šalju djecu u školu. Kaže da šteta može da nastupi jedino ako se pristupi neodgovorno ovim nadoknadama, ali se svakako ne može govoriti o gubitku godine.

Božović kaže da je zadovoljan postignutim u pregovorima o Granskom kolektivnom ugovoru, gdje je izdejstvovano povećanje koeficijenta prosvjetnim radnicima od 20 odsto.

“Položaj prosvjetnih radnika je loš i sazreli su uslovi da političari budu svjesni da je prosvjeta na dnu i da je potrebno da toj profesiji vratimo dostojanstvo. Imali smo pregovore četiri mjeseca oko koeficijenata, u pojedinim djelovima bili su i mučni, ali kao sindikat dobili smo ono što smo tražili, a to je kompromisno rješenje da ove godine to bude 20 odsto, a naredne dvije godine po 10 odsto. Pomoćnom osoblju je povećana zarada i za 45 odsto kako bi se približili minimalnoj zaradi u državi”, naglašava Božović.

Ističe da nijesu potpuno zadovoljni kako je riješeno pitanje prevoza za nastavnike, jer imamo oko 1.000 koji putuju u druge opštine.

“Država je kazala da nema novca za to, pa smo tražili da direktori prilikom primanja novih radnika vode računa da to budu nastavnici iz opštine u kojoj i žive, ali u tom dijelu nijesmo naišli na razumijevanje. Direktom po Zakonu o radu može ali i ne mora to da poštuje, a to je bio jedan od načina da izađemo u susret onima koji putuju. Nastavićemo da radimo u tom pravcu”, kazao je Božović.

Dodao je da su se “debelo potrudili da daju maksimum”.

“Možda se moglo i više, ali trusdićemo se da nadoknadimo u narednom periodu. Možda je potrebno i malo više zajedništva među prosvjetnim radnicima. Više sindikata znači manje jedinstva, a ako nemate jak sindikat onda nema priče o pregovorima i svakako nam treba jedinstva”, poručio je Božović.

Komentarišući situaciju u kojoj su Sindikat napustili članovi Gimnazije Slobodan Škerović, istakao je da mu je žao zbog tog poteza ali da je to organizaciju u kojoj su svi dobrovoljno.

“Sindikat je živ organizam i svako ima pravo da uđe ili izađe iz tih tijela. Članovi Gimnazije Slobodna Škerović su smatrali da treba da imaju posebno mjesto u sindikatu, ali mi predstavnike biramo tajnim glasanjem, i problem je nastao kad njihova predstavnica nije ušla u Glavni odbor. Žao mi je što su izašli, ali tu nije završena priča, mogu se okolnosti promijeniti”, rekao je Božović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor