Search
Close this search box.

Mali snovi iz života koji je izrastao iz tragedije

Dugometražni dokumentarni film ,,Porodica na određeno vrijeme/Once upon a Family“, crnogorskog reditelja i scenariste Seada Šabotića, svjetsku premijeru imaće 24. maja na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ,,Beldoks“ u Beogradu. Festival će prikazati 103 filma, od kojih 12 u domaćem i deset u međunarodnom takmičarskom programu, u okviru kojeg će biti prikazan i Šabotićev film.

 

Foto: UGC

Projekat je prvobitno selektovan na ,,Beldoks“ akademiji 2019. godine, a poslije toga ga je podržao i Filmski centar Crne Gore na konkursu za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma. Projekat je razvijan i kroz prestižnu evropsku radionicu Ex Oriente (Internacionalni trening za razvoj i finansiranje kreativnog dokumentarnog filma sa sjedištem u Pragu).

Osim podrške FCCG, projekat je realizovan uz pomoć Crnogorske kinoteke, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Plužine, kao i JU Zavod ,,Komanski most“. Najveći dio dokumentarca sniman je na teritoriji opštine Plužine, a sniman je i u Podgorici, Nikšiću i Herceg Novom.

Producentkinja je Bojana Radulović („Code Blue Production“), direktor fotografije Ivan Čojbašić, a zvuk potpisuju Aleksandar Brajović, Antonio Toni Andrić, Stevan Masnec i Slobodan Mihajlović. Montažu je radila Mina Petrović.

Protagonisti dokumentarca su Sead Šabotić, Gorčin Bojanić i Dragan Blečić.

,,Porodica na određeno vrijeme“ priča je o Gorčinu, čovjeku koji je odrastao u sirotištu, koji nakon navršenog punoljetstva, jer za njega nigdje drugo nije bilo mjesta, odlazi u JU Zavod ,,Komanski most“, ustanovu za smještaj odraslih osoba s mentalnim i razvojnim smetnjama. U pedesetim godinama života on nema previše lične prošlosti sem sanjivog sjećanja na noć koja je prethodila razdvajanju od roditelja. Gorčin ima nekoliko prijatelja, uživa u radionicama izrade rukotvorina

i pjevanju u horu i ima jedan jedini san: da rekonstruiše i naseli golubarnik. Snimanje u ,,Komanskom mostu“ prolongirala je kovid pandemija, a Šabotić je, čekajući dozvolu da ponovo dokumentuje Gorčinov život, u međuvremenu snimao eksperimentalne sekvence koje prikazuju kakav bi njegov život mogao biti da nije kao dijete ostavljen u sirotištu. Film preispituje teme mentalnih poremećaja, usamljenosti savremenog čovjeka, društvenih odnosa i slobode uopšte.

Ovogodišnji 17. „Beldoks“ otvoriće ,,Topli film“ Dragana Jovićevića, a kao gost-kustos ,,Beldoks“ specijala pod nazivom ,,Opstanak nije dovoljan“ najavljen je filozof Srećko Horvat iz Hrvatske, osnivač Filozofskog teatra i jedan od lidera Pokreta za demokratiju u Evropi (DiEM).

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 13 svjetskih premijera, jedna evropska, 59 regionalnih i 24 srpske, kao i 25 projekata u razvoju i različitim fazama produkcije. U konkurenciji međunarodnog takmičarskog programa, osim Šabotićevog filma ,,Porodica na određeno vrijeme“, nalaze se: ,,Sunčani sat“ (Liis Nimik), ,,La Reine“ (Nikola Klinger), ,,U tišini i galami“ (Clément Roussier, Hadrien Mossaz), ,,Blato“ (Ilya Povolotsky), ,,Ustati noću“ (Nelson Makengo), ,,Kumva“ (Sarah Mallégol), ,,Dosadni dani i noći“ (Guo Zhenming), ,,Cipora i Rahel nijesu mrtve“ (Hadar Morag) i ,,Pseći snovi“ (Elsa Kremser i Levin Peter).

 

Izvor: Pobjeda

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor