Search
Close this search box.

Mađarska snažno podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj Uniji

Dr Ljudmila Mila Popović, v.d. generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, sastala se sa Ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, Jožefom Neđešijem, sa kojim je razgovarala o mogućoj saradnji između Crne Gore i Mađarske u sferi interkulturalizma, a sve u cilju jačanja bilateralnih veza, uzajamne podrške i zajedničkog izgrađivanja naprednih, inkluzivnih društava.

Foto: Vlada CG

 

„Naš cilj je da Crna Gora bude prepoznata kao zemlja interkulture i, u tom duhu, želimo da uspostavimo saradnju sa zemljama regiona i šire. Naročito smo fokusirani na interkulturalizam za jačanje multilateralizma u balkanskom i evropskom kontekstu. Saradnja sa Mađarskom, sada kada je u toku njen proces preuzimanja predsjedavanja EU i u trenutku kada Crna Gora čini dodatne napore da ubrza pristupanje, je od vitalnog značaja.“ kazala je Popović.

Popović je upoznala ambasadora sa pripremama za nacionalnu strategiju za interkulturalizam i socijalnu koheziju kao i sa inicijativom za formiranje mješovite komisije sa Sjevernom Makedonijom u tom domenu.

Dodala je da je cilj da se prevaziđu teme koje dijele narode Balkana, da se kreiraju pozitivne zajedničke vrijednosti i modeli razvoja, i da se zajedno fokusiramo na budućnost.

Ambasador Neđeši se zahvalio direktorici Popović na posjeti i istakao da je tema interkulturalizma i društvene kohezije pravovremena. Pohvalio je proaktivni pristup Crne Gore tim pitanjima.

„Mađarska snažno podržava Crnu Goru na svom putu ka Evropskoj Uniji sa nadom da će upravo Crna Gora biti sledeća članica.“

Izvor: Analitika Portal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor