Mačke slave svoj dan: Fascinantne činjenice zbog kojih ćete ih još više voljeti

Mačke i njihovi ljubitelji danas slave svoj Svjetski dan, posvećen načinima da se udome sve one koje su završile na ulici ili u skloništima.

Mačke su uz pse najpopularniji kućni ljubimci na svijetu te su apsolutne zvijezde interneta na kojem su jedne od najtraženijih pojmova. Na Jutjubu, najpopularnijoj platformi za gledanje snimaka, korisnici su prošle godine tražili mačke 26 milijardi puta.

Ta popularnost ipak nije omogućila da svaka od njih ima dom, a s tom mišlju je 2002. Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) pokrenuo Svjetski dan mačaka, s ciljem slavljenja mačaka i pronalaska načina da ne završavaju u skloništima ili na ulici.

Mačke imaju čak 14 puta bolji njuh od ljudi, a vidno polje im je široko 220 stepeni, 40 više od ljudskog.

Kaže se da u svijetu žive stotine miliona mačaka, a poznato je oko 60 pasmina. Dugo se vjerovalo da je pripitomljavanje mačaka počelo u starom Egiptu, gdje su ih obožavali već tri hiljade godina prije Hrista.

Međutim, nedavna otkrića u arheologiji i genetici pokazala su da su mačke pripitomljene još prije 9.500 godina u zapadnoj Aziji, piše agencija STA.

Iako je nekoliko civilizacija kroz istoriju smatralo mačke svetima i dio su mnogih mitologija, mnoga su praznovjerja, uglavnom negativna, vezana uz njih.

Jedno od poznatijih praznovjerja je da susret sa crnom mačkom koja vam pređe put donosi nesreću, kao i da su mačke vještičji pratioci koji povećavaju snagu vještica, piše STA.

Prema mitu prisutnom u mnogim kulturama, mačke imaju nekoliko života. Mnoge zemlje vjeruju da ih imaju devet, u Italiji, Njemačkoj, Brazilu, Grčkoj i nekim regijama španskog govornog područja smatra se da ih imaju sedam, a arapske tradicije govore o šest života.

Mit je u skladu s prirodnom agilnošću i brzinom kojom mačke bježe iz situacija opasnih po život. To potvrđuje i činjenica da se mačke pri padu često dočekaju na noge.

Sam život mačke krije mnogo zanimljivih podataka. U prosjeku spavaju od 12 do 14 sati dnevno, a trećinu svog budnog vremena provode na dotjerivanje i pranje.

Bijele mačke s plavim očima često se rađaju gluve, dok sve mačke imaju čak 14 puta bolji njuh od ljudi.

Uzorak na mačjoj njušci jedinstven je kao i originalni otisak prstiju čovjeka. Prikladnost mačaka kao kućnih ljubimaca podupire, između ostalog, činjenica da mačke mogu razumjeti ljudsku dobrobit i emocije.

Izvor: 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor