Search
Close this search box.

Likovni divan – slikarske vizije bošnjačke kulture

U okviru tradicionalne manifestacije Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, u srijedu, 8.maja od 19 sati u Umjetničkom paviljonu ULUCG, biće otvorena izložba slika Likovni divan, referentnih akademskih umjetnika koji svejedoče o bogatoj kulturnoj tradiciji bošnjačkog naroda.

( Foto: ULUCG)

Zastupljeni su poznati slikari: Ervin Ćatović, Abaz Dizdarević, Mirsad Đurđević, Džeko Hodžić, Halko Halilović, Aldemar Ibrahimović, Zećir Luboder, Mehmed Muratović, Muharem Muratović, Dževdet Nikočević, Senad Pepić, Belis Pojatić, Mehmed-Meša Suljević.

“Selekcijom su okupljeni slikari različitih likovnih tendencija koji slobodom ličnog iskaza nameću problematiku subjektivizma, koji podrazumjeva iskustva autora, njihove fantazije i snove u kontekstu humanističkih principa savremene likovne prakse; diskretnog kulta tradicije kaoatributa istorijsko-nacionalnih specifičnosti i univerzalne korespondencije sa aktuelnom likovnom scenom. Opusi umjetnika koji su se odazvali pozivu da učestvuju na izložbi predstavljaju stvaraoce visokog stepena profesionalizma, specifičnih estetskih, pikturalnih, plastičkih i prostornih samorečivosti”, zapisala je u katalogu istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Kako napominju u ULUCG, izložbu čini više slika svakog od umjetnika koje otvaraju višeslojni divan – likovni razgovor.

Realizaciju programa, projektno je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, i suorganizator Bošnjačko vijeće.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor