Search
Close this search box.

Leposavić odbija da vrati diplomatski pasoš

Bivši ministar pravde Vladimir Leposavić koji je u junu prošle godine smijenjen zbog stava o genocidu u Srebrenici odbija da vrati diplomatski pasoš što je od njega ranije tražilo Ministarstvo vanjskih poslova, saznaje CdM od izvora  iz diplomatskih krugova.

Prema važećoj Uredbi, ministar je dužan da po prestanku dužnosti vrati diplomatski pasoš koji mu je pripadao dok je obavljao funkciju ministra pravde.

Trajanje diplomatskog pasoša ograničeno je na pet godina i nosioci ovih dokumenata dužni su da ih nakon tog perioda vrate. Vraćanje dokumenata nužno je i nakon prestanka funkcije. Međutim, postoje izuzeci kada i nakon isteka mandata funkcionerima mogu da se izdaju diplomatska dokumenta.

To važi za predsjednika države i Skupštine, za premijera, kao i za ministra vanjskih poslova i evropskih integracija. U dokumentima Vlade se navodi da se za potrebe službenih putovanja u inostranstvo, diplomatski pasoš može izdati i sekretaru predsjednika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore, predsjedniku Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rektorima univerziteta, predsjedniku Privredne komore Crne Gore, kao i predsjednicima i generalnim sekretarima reprezentativnih socijalnih partnera.

Prema Vladinoj Uredbi o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš (“Sl. list CG”, br. 42/2008 i 34/2013) koja je usvojena 2008. a izmijenjena i dopunjena 2013. godine, pravo na diplomatski pasoš imaju predsjednik države, Skupštine, Vlade, predsjednici Ustavnog, Vrhovnog, Apelacionog, Upravnog suda, vrhovni državni tužilac, potpredsjednici parlamenta i Vlade, kao i ministri i svi poslanici.

Osim njih, na spisku za izdavanje diplomatskih dokumenata su i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, ali i guverner Centralne banke, predsjednik Senata DRI i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Kada je riječ o smijenjenom ministru Leposaviću, napomenimo da je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić 5. aprila saopštio da smjenu Leposavića traži zbog njegovog stava o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je naime 26. marta u Skupštini Crne Gore izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“. Osporio je i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Izvor: 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor