Kovačević: Vlada da kupi Željezaru od novca EPCG

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je nakon razgovora sa Željezarcima koji štrajkuju glađu na krovu fabrike, predložio da Vlada kupi Željezaru od novca koji joj je prošle godine ustupila Elektroprivreda Crne Gore. Radnici su podržali ideju Kovačevića. Obećao je da će tokom dana kontaktirati premijera Dritana Abazovića, potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića i predsjednika Upravnog odbora Elektroprivrede Milutina Đukanovića. Radnici Željezare koji su proveli noć na krovu fabrike štrajkujući glađu, blokirali su sinoć kapiju transporta i poručili da u Željezaru može ući samo premijer Dritan Abazović. Traže od predsjednika Vlade da država preuzme Željezaru.

Kovačević je kazao da su mogućnosti lokalne samouprave ograničene.

“Mi smo uvijek bili uz radnike. Mogu reći da su i prethodna i sadašnja Vlada uložile određeni trud. Međutim, juče smo došli do situacije da prodaja nije izvjesna”, kazao je Kovačević.

Kazao je da je sinoć sa radnicima došao na ideju da država kupi fabriku.

“Svi znaju da je prošle godine Elektroprivreda ustupila Vladi dobit od 30 miliona eura. Da vidimo da li postoji mogućnost država od tog novca može da kupi Željezaru pa da je ustupi Elektroprivredi ili sama vidi šta da se radi sa njom, da napravi od nje neki primamljviji proizvod za zdrave investitore”, kazao je Kovačević.

Istakao je da se dogovorio sa radnicima da će danas kontaktirati premijera i potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića. O ovoj temi, kako kaže, nije razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora EPCG Milutinom Đukanovićem.

“Ovo će biti nepopularna izjava sa moje strane i prebacivanje vrućeg krompira, ali krompir je svakako vruć i izgorjeće nečije ruke, pa da pokušamo da ga svi zajedno ugasimo”, istakao je Kovačević.

Dodao je da još sve zavisi i od vlasnika iz Tosijali grupe.

Predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović, kazao je da im je da ideja predstavljena sinoć i da je radnici podržavaju.

“Mi se iskreno nadamo da je to pravi put za rješenje situacije u Željezari država i EPCG imaju kapacitet da preuzmu Željezaru. Iskreno se nadamo da je država spremna da ovu stvar završi do kraja”, poručio je Vujović, nakon sastanka sa Kovačevićem.

Blokirana fabrika, pustiće samo Abazovića

Oko stotinu radnika je provelo je noć štrajkujući glađu na krovu i u pogonima Željezare.

„Blokirana je čitava Željezara, niko ne može da uđe u fabriku. Blokirana je kamionima glavna kapija Željezare i teretna kapija. Radnici očekuju samo premijera Abazovića da sa njim razgovaramo i tražimo od njega da država preuzme fabriku“, kazao je za RTCG predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

Predsjednik predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević posjetio je sinoć radnike Željezare. Posjeta Kovačevića je najavljena i za danas kada će dati izjavu za medije sa radnicima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor