Koronavirus sve bliže

Rizik za pojavu koronavirusa u Crnoj Gori više nije nizak, već umjeren, a putnicima se savjetuje da ne putuju u oblasti pogođene ovim oboljenjem u Kini, ali i na sjever Italije.

To je juče saopšteno na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlja. Direktor Instituta Boban Mugoša kazao je da se situacija u Italiji drastično promijenila, te da su u kontaktu sa kolegama u toj zemlji, državama okruženja, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti. On je rekao da se putnicima savjetuje da ne putuju u pogođene regije ako to nije neophodno.

“Obaveza je da se graničnoj policiji i inspekciji građani jave po povratku u Crnu Goru”, kazao je Mugoša, dodavši da će osobe koje dolaze iz ugroženih područja biti stavljene pod nadzor.

Putnici iz Bolonje pod nadzorom

Preporuka je, prema riječima Mugoše, da se osobe koje dođu iz tih područja same stave u izolaciju, da smanje kontakte i da ne prisustvuju skupovima gdje ima puno ljudi, da bi se izbjegao evenualni prenos infekcije.

“Nadamo se da neće do toga doći, ali se moramo pripremiti za tako nešto“, dodao je Mugoša.

On je rekao da su trenutno pod nadzorom 43 osobe, ali se to, kako je naveo, mijenja iz sata u sat.

“Prvi let iz pogođenih područja je u 13.30, znači broj ljudi koje ćemo staviti pod nadzor već će biti uvećan za broj putnika koji dođu sa sjevera Italije“, rekao je Mugoša.

Pomoćnik direktora Instituta Senad Begić rekao je da je italijanska pokrajina Ređo Emilija najblaže pogođena i da je tamo registrovano devet slučajeva, što znači da je vrlo mala vjerovatnoća da je juče doputovao neko ko je inficiran iz Bolonje. On je objasnio da će putnike dočekati granična policija i zdravstveno sanitarna inspekcija, koja će im napisati rješenje i dati savjete da smanje kontakte na najmanju moguću mjeru.

Mugoša je kazao da je pod nadzorom u Crnoj Gori bilo oko 3.000 putnika i da su postojala dva sumnjiva slučaja, za koja je utvrđeno da su negativna na novi koronavirus.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor