Search
Close this search box.

Koprivica: Rasvijetliti incident u Donjim Kokotima, porast etnonacionalizma u Crnoj Gori

Centar za demokratsku tranzicju (CDT) poziva Upravu policije i tužilaštvo da odlučno reaguju, rasvijetle incident u Donjim Kokotima kod Podgorice kada je, kako su objavili mediji, kuću porodice Rakočević kamenicama i jajima napalo desetine osoba, mahom djece. Oni pozivaju Tužilaštvo i policiju da procesuiraju počinioce i sve važne detalje saopšte javnosti, te da se u ovaj slučaj uključe i drugi nadležni organi.

“Navodi gospodina Zlatka Rakočevića, iznijeti na portalu Vijesti 29.06. o napadu koji je motivisan nacionalnom mržnjom prema srpskom narodu moraju biti  provjereni u svakom detalju i procesuirani na adekvatan način. Ukoliko su ti navodi tačni, radi se o krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti”, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Nakon ovoga, ukazuje Koprivica, moraju se uključiti i državne institucije koje je bave sprečavanjem nasilnog ekstremizma i radikalizma, socijalne i druge službe.

“Kroz učešće CDT-a u radu Nacionalnog operativnog tima za sprečavanje nasilnog ektremizma (NOT) i Tima za pomoć i zaštitu inciciraćemo da se o ovom događaju pokrenu odgovarajući postupci. Ovi oblici ponašanja moraju biti alarm za sve segmente društva. Crna Gore je građanska država u kojoj ima mjesta za sve građane i građanke bez obzira na njihova opredjeljenja. Zato medijski navodi o ovom događaju moraju biti okidač za nadležne državne organe da najhitnije rasvijetle sve okolnosti ovog događaja i o tome informišu javnost”, navodi Koprivica.

On kaže da smo svjedoci značajnog porasta etnonacionalizma u Crnoj Gori u posljednje vrijeme.

“Bez obzira da li se radi o crnogorskim, srpskim, bošnjačkim, albanskim, hrvatskim ili bilo kojim drugim ekstremima rekacija države i društva mora biti ista – odlučno procesuiranje eventualnih počinilaca, osuda javnosti i uključivanje u programe deradikalizacije i pomoći”, zaključio je Koprivica.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor