Koliko ima milionera u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, ima 72 milionera, saopšteno je portalu Dnevno iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“Prema mjesečnim podacima o 50 najvećih deponenata koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore na 31. avgust 2022. godine, u Crnoj Gori ima 72 fizička lica koji imaju depozit u iznosu od milion i više eura”, kazali su iz CBCG.

Dva najveća depozita fizičkih lica iznose 34,4, odnosno 34,2 miliona eura. Zakon sprečava da se saopšti podatak koja osoba ima najveći konto u banci. Ipak, iz CBCG su nam kazali da nije riječ o crnogorskim državljanima, već o strancima – nerezidentima.

“Nijesu dostupni podaci o njihovim djelatnostima”, saopštili su iz CBCG, dodajući da je u jednogodišnjem periodu broj milionera povećan za 12.

Većina milionera stranci

Prema podacima koje su nam dostavili, više od dvije trećine milionera u Crnoj Gori su stranci.

“Od ukupnog broja fizičkih lica koja raspolažu depozitima u iznosu preko million eura, 21 se odnosi na rezidente, dok se 51 odnosi na nerezidentna lica”, pojasnili su iz CBCG.

Kako dalje navode, najviše je građana koji na bankovnom računu imaju od jednog do pet miliona – njih 66.

“Tri lica imaju iznos depozita u iznosu između pet i deset miliona eura, dok identičan broj fizičkih lica, odnosno tri, raspolaže depozitima većim od 10 miliona eura”, kazali su iz CBCG.

Depoziti pravnih lica

Najveći depozit pravnog lica iznosi 41,2 miliona eura. Nijesmo dobili odgovor koja je djelatnost te kompanije.

“Prema mjesečnim podacima o 50 najvećih deponenata koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore na 31. 08. 2022. godine, u Crnoj Gori ima 205 pravnih lica koji imaju depozit u iznosu od milion i više eura”, podaci su Centralne banke.

Na osnovu mjesečnih podataka sa kraja avgusta, iznos najvećeg depozita fizičkog lica nije veći od najvećeg pojedinačnog iznosa depozita pravnog lica.

Iz CBCG su kazali da ukupni depoziti na kraju avgusta ove godine iznose 4,844 milijarde eura.

Od toga se na fizička lica odnosi 2,254 milijarde, dok ukupni depoziti pravnih lica iznose 2,590 milijarde eura.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor