Kolaps u pljevaljskoj sportskoj dvorani: Račun u blokadi, Vlada i Opština ćute

Zaposleni nisu primili februarsku platu, i sada je teško reći kada će biti ta zarada isplaćena, kazao je za „Dan“ v.d. direktora Nikola VukićevićSituacija sa Sportskom dvoranom „Ada“ u Pljevljima iz dana u dan sve više se komplikuje.

Naime, u tom javnom preduzeću u većinskom vlasništvu države već duži vremenski period blokiran je račun jer nisu izmirene obaveze prema lokalnom preduzeću Čistoća u iznosu od 80.000 eura.

Inače, Vlada Crne Gore je većinski vlasnik Sportskog centra „Ada“ d.o.o. Pljevlja, a Opština u posjedu ima 13 odsto akcija. Međutim, ni Vlada ni Opština ne vode računa kako da se teška finansijska situacija prebrodi.

– Račun je već duži vremenski period blokiran i trenutno nemamo mogućnosti da taj problem riješimo- kaže vršilac dužnosti direktora Nikola Vukićević i pojašnjava da im je preduzeće Čistoća ponudilo da dug plaćaju u ratama ali da reprogram duga nije mogao da se prihvati, jer za tako nešto ne postoje finansijska sredstva.

– Iz Čistoće traže da plaćamo mjesečnu ratu u iznosu većem od 2.000 eura i da redovno plaćamo mjesečne račune od oko 750 eura. Mi jednostavno nemamo mogućnost da prihvatimo takav reprogram – kazao je Vukićević za „Dan“.

Umjesto stakla, na prozorima šperploča

Koliko je situacija u „Adi“ teška, može se vidjeti i po činjenici da je na dvorani sve više polomljenih prozora, koji se ne mijenjaju.

Posebno je ugrožena sjeverna strana, jer lopte često sa susjednog sportskog igrališta udaraju u staklene površine.

Pojedini prozori zatvoreni su šperpločom umjesto staklom, ali ima i onih koji stoje polomljeni jer uprava nema novca da zamijeni polomljena stakla na prozorima.

U „Adi“ se žale da je na susjednom igralištu, koje je nekada koristio Fudbalski klub Rudar, zacario nered i da su zaštitne mreže uništene.

Ističu da ovo igralište sada koriste brojne sportske ekipe, ali o redu niko ne vodi računa.

U SD „Ada“ trenutno je zaposleno sedam radnika, a po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 17 zaposlenih. Vukićević kaže da je nedostatak finansijskih sredstava glavni krivac zbog čega ne zapošljavaju radnike predviđene sistematizacijom.

– Znači, sa direktorom radi sedam radnika. Pritom, imamo jednog radnika koji je gotovo čitavo vrijeme na bolovanju. Nas šest zaposlenih održavamo čitavu dvoranu, jer jednostavno nema sredstava za veći broj radnika. Nažalost i pored malog broja radnika plate se ne isplaćuju redovno. Zaposleni nisu primili februarsku platu, i sada je teško reći kada će biti ta zarada isplaćena. Na polovini marta smo, a teško je reći kada će biti isplaćena zarada za ovaj mjesec. SD „Ada“ ima i drugih dugova, koji prijete da u potpunosti bude obustavljen rad ovog sportskog preduzeća – kaže Vukićević i ističe da se rješenje problema mora tražiti na relaciji između Opštine Pljevlja i Vlade Crne Gore.

– Vlasnici kapitala treba da riješe pitanje SD „Ade“ jer se ona ne može samostalno i od svojih prihoda izdržavati. Bilo bi strašno da „Ada“ prestane sa radom ali je neophodno zaustaviti njeno dalje propadanje i nedaće zaposlenih – ističe Vukićević.

U Sportskoj dvorani „Ada“, pored sportista koji tu svakodnevno treniraju, časove fizičkog vaspitanja održavaju i učenici Srednje stručne škole koji nema svoju fiskulturnu salu.

Zatvaranjem „Ade“ ova škola, koja ima najviše učenika, ostala bi bez mjesta za održavanje časova fizičkog vaspitanja.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor