Search
Close this search box.

Katunska nahija i u 21. vijeku željna vode

U dopisu koje potpisuje Udruženje “Katunska nahija” objašnjava se da su osnovani i da djeluju sa ciljem unapređenja ruralnog i infrastrukturnog razvoja ovog kraja, očuvanja kulturne baštine i zaštite životne sredine.

Grupa od preko 1.000 mještana Katunske nahije obratila se ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću, od kojeg su zatražili da utiče na Ministarstvo kapitalnih investicija da konačno započne sa realizacijom projekta rekonstrukcije regionalnog puta R-23 (R-14) Danilovgrad–Čevo, kao i da se taj projekat iskoristi da se istovremeno postavi vodovodna infrastruktura trasom predmetnog puta i time stvore uslovi da dođemo na korak od vjekovnog sna mještana Katunske nahije. U dopisu koje potpisuje Udruženje “Katunska nahija” objašnjava se da su osnovani i da djeluju sa ciljem unapređenja ruralnog i infrastrukturnog razvoja ovog kraja, očuvanja kulturne baštine i zaštite životne sredine. Ističu da su spremni i da učestvuju i da doprinesu svakoj akciji koja donosi boljitak ovom našem kraju.

”PREKO 1.000 MJEŠTANA PISALO MINISTRU POLJOPRIVREDE OD KOJEG TRAŽE DA RIJEŠI VJEKOVNI PROBLEM

– Ne želeći da izlazite iz okvira vaše nadležnosti, molimo vas da zbog najnužnijih naših životnih potreba iskoristite svoj uticaj i aktuelizujete i ubrzate rješavanje akutnog problema mještana Katunske nahije. Tu prije svega mislimo da Vlada Crne Gore i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija konačno započnu sa realizacijom projekta rekonstrukcije regionalnog puta R-23 (R-14) Danilovgrad–Čevo, kao i da se taj projekat iskoristi da se istovremeno postavi vodovodna infrastruktura trasom predmetnog puta i time stvore uslovi da dođemo na korak od vjekovnog sna mještana Katunske nahije. Podsjećamo da se u konkretnom slučaju radi o problemu mještana o obuhvatu dvije opštine Cetinje i Danilovgrad, pa time smatramo više nego opravdanim naše insistiranje da se i ovim krajevima Stare Crne Gore konačno posveti puna pažnja realizacijom projekata izgradnje puta i vodosnabdijevanja – navodi se u dopisu koje je Udruženje uputilo ministru Stijoviću.

Ističu da ne žele da koriste političke i partijske interese da dođu do logičnog i prijeko potrebnog rješenja ove situacije.

– Ali još manje želimo da ostanemo u srednjem vijeku i da po preporuci predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević u 21. vijeku kopamo bistijerne na svojim imanjima da bismo imali vode. Tu teoriju kao logičnu ne možemo da prihvatimo. To je najbolje objašnjeno u prilogu koji je objavljen na Televiziji Vijesti u emisiji “Bez granica”, 18.10.2021. godine, u kojem je demonstrirano šta sve mještani rade u iščekivanju pomoći nadležnih ministarstava kako bi se nedostatak puta i vodosnabdijevanja konačno riješio – kažu u Udruženju.

U Udruženju naglašavaju da su mještani i privrednici iz Lješanske nahije spremni i da prikupljanjem donacija pomognu realizaciju projekta vodovoda, kako u dijelu izrade potrebne tehničke dokumentacije, tako i u dijelu njegove buduće izgradnje.

– Bila bi nam izuzetna čast da budete naš gost i da obiđemo određeni broj domaćinstava u Katunskoj nahiji i da se neposredno uvjerite kako je nasušno potrebno izaći u susret ovoj našoj inicijativi. Vjerujemo da kod Vas postoji puno razumijevanje za naše inicijative i da u Vama imamo iskrenog saveznika za njihovu realizaciju – vjeruju u Udruženju.

Udruženje je u prilogu dostavilo i podršku Incijativi za rekonstrukciju regionalnog puta i izgradnji vodovoda Danilovgrad–Čevo u vidu potpisa preko 1.000 mještana Zagrede, Zagarača, Markovine, Lastve, Velestova, Barjamovice, Čeva, Bjelica i Cuca kao i građana porijeklom iz ovih krajeva nastanjenih na Cetinju, u Danilovgradu, Podgorici, Nikšiću i Baru.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor