Agencija za upravljanje zaštićenim područjima uvodi ulaznice za posjetu Komovima

Svi koji obavljaju neku ekonomsku djelatnost na teritoriji zaštićenog područja poput vlasnika ugostiteljskih objekata, ribnjaka i slično plaćaće određenu naknadu.

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada planirala je da u ovoj godini uvede plaćanje naknade za korišćenje dobara u parkovima prirode na teritoriji grada. Uvođenje naknade precizirano je programom rada Agencije za ovu godinu, a to podrazumijeva da će svi oni koji obavljaju neku ekonomsku djelatnost na teritoriji zaštićenog područja, poput vlasnika ugostiteljskih objekata, ribnjaka i slično, plaćati određenu naknadu. Takođe, predviđeno je i uvođenje naplate ulaznica u parkove prirode koje će se naplaćivati turistima.

Ovo preduzeće Glavnog grada upravlja sa zaštićenim područjima – park prirode Komovi, park prirode Zeta, spomenik prirode –pećina Magara i Goricom za čije je proglašenje parkom prirode postupak u toku.

– Područje parka prirode Komovi još nije turistički ili na drugi način valorizivano i nema stalnih ugostiteljskih ili nekih drugih privremenih objekata u zoni parka. Jedini način prihodovanja je naplata ulaza za posjetioce koji nisu stanovnici Podgorice za šta je neophodno postaviti potrebnu infrastrukturu kao što su rampe i naplatne kućice, i obezbijediti ljudstvo koje bi vršilo naplatu ulaza ili korišćenja prirodnih dobara parka. Kako budzetom Glavnog grada nisu odobrena sredstva za sezonsko zapošavanje na rampama, ne očekuje se priliv sopstvenih prihoda po toj osnovi – piše u dokumentu kojin potpisuje Dragutin Đeković, izvršni direktor Agencije.

U ovoj godini, Agencija je planirala i da zaposli pet službenika i to jednog u stručno-administrativnoj službi i četiri u rendzerskoj službi.

–U ovoj godini Agencija ulazi sa formiranim službama, ali samo djelimično popunjenim radnim mjestima što će značajno uticati na kapacitete i efektivnost u pogledu obaveza vršenja poslova koje je upravljačkim tijelima zaštićenih područja propisao zakon. Agencija, odnosno rendzerska služba, neće biti dovoljno dobro opremljena, te će njihov zaštitni učinak biti ograničenog dometa na rubnim područjima parka prirode Komovi, pogotovo uz državnu granicu – piše u dokumentu.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor