Kasa prazna, v.d. stanje produžava agoniju

PLjEVLjA – Finansijska situacija u lokalnim preduzećima je izuzetno teška i složena, a dodatni problem predstavlja i nekonstituisanje uprave u njima. Posebno je kritična situacija u lokalnom preduzeću „Grijanje” gdje VD stanje traje više od četiri godine. 

Odbor direktora, na čijem čelu se nalazi Dragoljub Mazalica, već dvije godine ne uspijeva da izabere izvršnog direktora. Poslednji izvršni direktor Besalet Bošković je tu funkciju napustio 2016. godine, a potom je uslijedilo VD stanje. Za četiri godine smijenila su se tri vršioca dužnosti direktora, a u lokalnoj upravi pojašnjavaju da sadašnjem vršiocu dužnosti još nije istekao šestomjesečni zakonski rok za izbor izvršnog direktora. Ističu da još uvijek nema prostora za preduzimanje određenih mjera.

-Javni interes se sprovodi i sve dok je tako mi ne možemo i nemamo pravo da reagujemo, kazao je sekretar za komunalne poslove Zoran Čolović, uz pojašnjenje da Odbor direktora treba da sprovede proceduru izbora izvršnog direktora.

Nedavno je iz Uprave prihoda saopšteno da to preduzeće, koje ima oko 30 radnika, po osnovu poreza i doprinosa duguje 145.000 eura. VD stanje izuzetno otežava razrješenje te situacije, posebno ako se zna da je prošle nedjelje Uprava prihoda povukla blokadu računa, ali je naložila da preduzeće u roku od mjesec dana pripremi biznis plan i dokumenta o reorganizaciji, kao i da zatraži odlaganje plaćanja duga od Ministarstva finansija.

U „Vodovodu” Odbor direktora ne funkcioniše, jer je predsjednik Abdulah Šulović podnio ostavku još u decembru. Ostavku je podnijela i članica odbora Mejrema Drnda. U odboru su ostala tri člana, od kojih su dva predstavnici radnika, a samo jedan predstavnik opštinske uprave, odnosno osnivača. Izvršni direktor „Vodovoda” Čedo Gospić po sili zakona će 1. aprila morati da ide u penziju. Postavlja se pitanje ko će ga zamijeniti ako ne postoji Odbor direktora, koji imenuje kako vršioca dužnosti tako i direktora. Predsjednik lokalnog parlamenta Dragiša Sokić kazao nam je da još uvijek u skupštinsku službu nije stigao predlog za popunu Odbora direktora „Vodovoda”.

-Sjednica Skupštine opštine Pljevlja će se najvjerovatnije održati nakon 20. marta. Predlog odluke koji se odnosi na popunu Odbora direktora „Vodovoda” još nije stigao, ali vjerujem da će biti dostavljen, kazao je Sokić.

Otkako su DPS i njegovi koalicioni partneri SD i Bošnjačka stranka preuzeli vlast u Pljevljima 2014. godine, praktično ni u jednom momentu lokalna uprava i lokalna preduzeća nijesu bila bez VD stanja. VD stanje i oklijevanje u izboru vršioca dužnosti direktora odveli su u stečaj preduzeće „Komunalne usluge”, a sada stečaj prijeti i „Grijanju“. Kad je riječ o „Vodovodu“, prispjeli dugovi za poreze i doprinose su 755.000 eura.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor