Search
Close this search box.

Kanada je prva zemlja u svijetu koja je odobrila biljnu covid 19 vakcinu

Kanada je postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila biljnu covid 19 vakcinu koju su zajednički formulisale i proizvele kompanije Medicago i GlaxoSmithKline. Zdravstveni regulatori Kanade saopštili su da će se vakcina COVIFENZ, biljna, rekombinantna covid 19 vakcina sa adjuvansom davati u dvije doze osobama od 18 do 64 godine. Ali, kako su naveli, još nema dovoljno podataka o efektnosti vakcina za životnu dob od 65 i više godina. Kanadski nacionalni savjetodavni komitet za imunizaciju će u narednim nedjeljama dati preporuke o upotrebi vakcine.

Kanada za sada odobrila šest covid 19 vakcina

COVIFENZ koristi tehnologiju Coronavirus-Like Particle (CoVLP) sa vakcinom koja se sastoji od rekombinantnog spike (S) glikoproteina izraženog kao čestice nalik virusu (VLP) koje se primjenjuju zajedno sa GlaxoSmithKline adjuvansom. Vakcinacija od dvije doze primjenjivaće se intramuskularno, u razmaku od 21 dan.

Odluka kanadskih zdravstvenih zvaničnika zasnovana je na studiji sprovedenoj na 24.000 odraslih, koja je otkrila da je vakcina 71 odsto efikasna u prevenciji covid 19 i 75 procenata efikasna protiv Delta soja. Međutim, studija je sprovedena i završena prije nego što se pojavila Omikron varijanta. Covid 19 vakcina kompanije Medicago je šesta covid 19 vakcina koja je dobila regulatorno odobrenje u Kanadi, a zabilježeni neželjeni efekti su bili blagi i podrazumijevali su groznicu i umor.

Biljke proizvode čestice sličnu virusu, koje imitiraju S protein

Medicago koristi biljke za uzgoj neinfektivnih čestica, sličnih virusu, koje oponašaju S protein korona virusa. Čestice se uklanjaju sa listova biljaka i prečišćavaju. Zatim se u injekcije dodaje još jedan sastojak – hemikalija za jačanje imuniteta, koja se zove adjuvans, a koju je napravio britanski proizvođač lijekova GlaxoSmithKline. Kompanija Medicago, sa sjedištem u Quebec City, pristao je da isporuči do 76 miliona doza kanadskoj vladi, „što je prije moguće“.

Uskoro će se znati koliko je biljna vakcina dobra protiv Omikron soja

Iako su brojne covid 19 vakcine razvijene i odobrene širom svijeta, globalni zdravstveni stručnjaci kažu da bi dodatne vakcine mogle da povećaju ponudu, u globalu. Medicago namjerava da podnese zahtjev za odobrenje vakcine u Japanu, a o vakcini razgovara sa regulatornim vlastima u SAD, Evropi i Aziji. Takođe se planira da se vakcina testira kao dodatna, treća doza kod djece, dok se trenutno proučava verzije vakcine specifične za Omikron soj.

U narednih nekoliko mjeseci ćemo znati koliko je naša vakcina dobra protiv Omikron soja – izjavio je za CBC News Brian Ward, medicinski službenik kompanije.

 

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor