Kako se izboriti sa proljećnom polenskom alergijom

Za većinu ljudi proljeće znači boravak i uživanje na otovrenom u prirodi, međutim to je drugačije za one koje pate od sezonskih alergija.

Glavni uzrok proljećnih alergija je polen. To je zućkasti prah koji proizvode drveće, trava, cvijeće i korov. On služi biljkama za oprašivanje i razmnžavanje. Od jedne do druge biljke se prenosi insektima ili vjetrom.

Alergija se javlja kada imuni sistem pretjerano reaguje na inače bezopasnu supstancu, u ovom slučaju na polen. Imuni sistem alergen tretira kao uljeza i kao odogovor na to oslobađa supstancu histamin. Histamin izaziva niz simptoma: curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju, kijanje i kašalj.

Simptomi remete svakodnevni život, a stalni hiperaktivini imuni odogovor je isrpljujući za naš organizam. Kada je imuni sistem zauzet borbom protiv bezopasnih alergena, on postaje isrpljen i može nas učiniti podložnijim infekcijama.

Zbog toga je važno da imamo jak i očuvan imuni sistem. To je moguće odabirom pravih i učinkoviih dijetetskih suplemenata.

Moć vitamina C

Vitamin C je snažan antioksidans i on štiti ćelije od oštećenja, smanjuje težinu alergijskih reakcija i pomaže u borbi protiv infekcija. Kada se uzima tokom sezone alergija, vitamin C može usporiti pretjeranu reakciju organizma na okidače iz okoline, smanjujući proizvodnju histamina u tijelu.

Da bi se povećala efikasnost, vitamin C je najbolje uzimati sa bioflavonoidima, prirodnim pigmenitima u voću i povrću. Bioflavonoidi povećavaju aktivnost vitamina C i pomažu u stabilizaciji mastocita koji luči histamin.

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi. Za razliku od vitamina rastvorljivih u mastima, koji imaju tedenciju da se duže zadrže u ćelijama. Zbog toga treba da obezbjedite dovoljne količine vitamina C svaki dan.

Pacijentima preporučujem Natural Wealth vitamin C sa produženim oslobađanjem, koji se postepeno oslobađa u organizmu. Ovaj vitamin C sadrzi bioflavonoide i prah šipka što ga čini idealnim u borbi protiv sezonskih alergija.

Način uzimanja:

Jedna (1) tableta dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 tableta

Omega 3 ublažava simptome

Za cijelokupno zdravlje organizma vrlo su vazne svima dobro poznate Omega 3 masne kiseline. One su svoje mjesto pronašle i u kontrolisanju simptoma alergija, kao i smanjenju njihovog intenziteta.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da naš organizam ne moze da vrši sintezu ovih kisjelina, već se moraju unositi putem hrane i suplemenata.

Svakodnevni unos Omega 3 masnih kiselina će značajno smanjiti simptome alergije, zbog jakih antiinflamatornih svojstava EPA (eikozapentaenska kisjelina) i DHA (dokosaheksaenoinska kiselina)

Omega 3 masne kiseline EPA i DHA pomažu u održavanju nivoa histamina prije i tokom sezone alergije.

Natural Wealth® Natural Omega -3 sadrži esencijalne masne kiseline (EPA i DHA).

Prirodno riblje ulje 1000mg.

Način uzimanja:

Uzimati jednu (1) kapsulu dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 kapsula

Bez kijanja i otoka – uzmite kalcijum

Kada govorimo o alergijama neizostavan je svakako kalcijum.

Histamin kao medijator alergijske rekacije vezivanjem za H1-receptore dovodi do propustljivosti krvnih sudova, uslijed čega tečnost izlazi iz ćelije u okolno tkivo i nastaje edem-otok. Prisustvo kalcijuma u organizmu stabilizuje ćelijsku membranu čime se reguliše pretjerano oslobađanje histamina. Zbog toga je važno uzimati kalcijum prije i tokom sezone alergije.

Način upotrebe:

Uzimati tri (3) tablete dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 tableta.

Beta-glukan vraća energiju

Alergije utiču na kvalitet života i produktivnost u radu. Osobe koje pate od sezonskih alergija često osjećaju umor i isrpljenost. Manje su produktivni na poslu, u školi. Zbog toga takvim pacijentima preporučujem preparate sa beta glukanom.

Beta- glukan pokreće snažnu imunološku reakciju u tijelu aktivirajući imunološki sistem protiv uzročnika bolesti. Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, a u kombinaciji sa vitaminom C i cinkom samnjuje isrpljenost organizma i umor.

Natural Wealth beta-glukan sa vitaminim C i cinkom je u obliku kesica. Po potrebi sadržaj jedne (1) kesice rastvoriti u 150 ml vruće (ne kipuće) ili hladne vode.

Popiti svježe pripremljeno jedan do pet napitaka dnevno.

Pakovanje:

20 kesica

Od farmaceuta u apotekama Tea Medica možete da dobijete stručni savjet i preporuke za sve proizvode, o ljekovima, preparatima ili dodacima ishrani kao i stručne odgovore na sva pitanja.

Piše: dr pharm. Amina Pačariz Radulović, Tea Medica

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor