Kako je govorio Aleksandar Dugin: Srbija je moja velika ljubav, a Dodika mnogo cijenim

Ovaj ruski književnik se uvijek isticao po svojim antiglobalističkim stavovima, a Rusiju je često označavao kao kičmu otpora liberalnom svijetu

Aleksandar Dugin, čija ćerka je stradala u eksploziji automobila u Moskvi, čovjek je za koga na Zapadu misle da je od velikog uticaja na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dugina smatraju ideologom „evroazijske“ politike Rusije.

Ovaj ruski filozof je u intervjuu za RTS lani kazao da je Evroazija koncept koji su još prije sto godina definisali ruski emigranti koji su došli u Jugoslaviju, Čehoslovačku, Njemačku i druge evropske zemlje.

Ovaj ruski književnik i geopolitičar rođen je u Moskvi 7. januara 1962. godine. Jedan je od najuticajnijih savremenih mislilaca Rusije.

Bio je profesor na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov i član je Savjetodavnog odbora predsjednika Dume.

Dugin u poslednjem trenutku izbjegao nesreću

Darja Dugina, nastradala je u eksploziji automobila u predgrađu Moskve u subotu uveče.

U potpunosti je dijelila stavove svog oca podržavajući politiku Rusije prema Ukrajini.

Bila je sama u vozilu u kojoj je trebalo da bude i njen otac, koji je u poslednjem trenutku promijenio planove.

Zapadni mediji i analitičari smatraju ga ideologom „evroazijske“ politike Rusije i čovjekom od velikog uticaja na Putina.

Vjeruje se da je odnos Rusije prema Ukrajini, kao i pripajanje Krima, dio njegovog viđenja budućnosti nacije, kao i to da Rusija mora da ima znatno agresivniju ulogu na svjetskoj sceni.

Zbog radikalne kritike unipolarnog svijeta i liberalizma, kao i zbog političkog aktivizma po pitanju sukoba u Ukrajini, SAD su mu zabranile ulazak u zemlju.

Posvećen je ideji tradicionalizma, a takođe naglašava da su u dvadesetom vijeku propale tri velike političke teorije: fašizam, komunizam i liberalizam.

Srbi su probudili i Rusiju i Kinu

Na Fakultetu političkih nauka Dugin je održao predavanje 2018. godine, a 2019. godine obišao je izložbu „Odbrana 78“, posvećenu obilježavanju 20. godišnjice od NATO agresije u Muzeju Grada Beograda.

Prema njegovim riječima, Srbi su probudili mnogopolarni svijet, a probudili su i Rusiju i Kinu.

– Evroazija je koncept koji je definisan još prije sto godina. Ruski emigranti koji su došli u Jugoslaviju, Čehoslovačku, Njemačku i druge evropske zemlje, željeli su da shvate pravo značenje i suštinu ruske kulture i civilizacije. Došli su do spoznaje da se Rusija ne može posmatrati samo u sklopu zapadne kulture, ali ni samo kao dio Istoka i istočnih društava – govorio je Dugin.

Probleme sagledava iz evroazijskog ugla, a vrijeme u kojem živimo vidi kao potpunu prekretnicu čovječanstva.

– Mislim da živimo esencijalno na kraju vremena. Možda je u biti da u svakom vremenu živimo kao na kraju, jer čovjek je ograničen i određen smrću. Smrt određuje ljudski život i to je imanentno svim civilizacijama. Postoje i različite vrste kraja. Ali sada se približavamo ključnom trenutku za istoriju čovečanstva- rekao je Dugin u intervjuu RTS-u prošle godine.

Srbija je moja velika ljubav, a Dodika cijenim

Dugin se uvijek isticao po svojim antiglobalističkim stavovima.

Rusiju je često označavao kao kičmu otpora liberalnom svijetu.

– Ovo nije rat sa Ukrajinom. To je konfrontacija s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je konfrontacija na svim nivoima – geopolitičkom i ideološkom. Rusija odbacuje sve u globalizmu – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, jednom riječju veliko resetovanje. Jasno je da su svi evropski lideri dio atlantističke liberalne elite – rekao je Dugin prilikom jednog od opravdavanja invazije na Ukrajinu.

Govorio je da je Srbija njegova velika ljubav za koju smatra da će u konačnici izabrati rusku geopolitičku agendu oživljavanja slavenstva.

Često je isticao i ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog njegove blokade pridruživanju sankcijama protiv Rusije.

– Mi jako cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će koštati mnogo Srbiju, pokušaće da vas još jednom kazne kao što su prije 30, 35 godina –  kazao je Dugin.

Svoju filozofsku misao gradi na temeljima koje su postavili Hajdeger, Hegel, Platon i Aristotel- ključni nosioci filozofije.

Ističe da, prateći misao tih filozofa, brojni mladi intelektualci u SAD i Kanadi prate i njegov rad i sagledavaju probleme na isti način.

Tako je njegova filozofija pronašla put i poštovaoce na svim kontinentima.

Dugin je napisao knjige „Četvrtu političku teoriju“, „Misterije Evroazije“, „Osnove geopolitike“, „Politički platonizam: filozofija politike“ i brojna druga djela.

Ruski pogled na Dugina

Za razliku od medija na Zapadu, ruski mediji ne smatraju Dugina previše uticajnim na državnu politiku iako ne spore da je savjetovao brojne političare.

Smatraju da Dugin nije toliko blizak Putinu koliko se to na Zapadu smatra i to objašnjavaju činjenicom da nikada nije imao neku zvaničnu funkciju.

Takođe, navode da su Duginovi stavovi previše radikalni čak i za ruske nacionaliste i da je to razlog zašto mu je 2014. rektor Moskovskog državnog univerziteta ukinuo profesuru i smijenio ga sa mjesta šefa Odeljenja za sociologiju i međunarodne odnose uz obrazloženje da je univerzitet mesto za nauku, ne za politiku.

Dugin je to u javnosti objašnjavao „uticajem nekih liberalnih i atlantističkih krugova“.

Američki globalno-politički tink-tank RAND pisao je 2017. godine da uprkos vjerovanju zapadnih medija u Duginove bliske veze sa Kremljom on prije može da se smatra „ekstremističim provokatorom sa ograničenim i perifernim uticajem nego uticajnim analitičarem koji ostavlja duboke tragove u politici“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor