Ka Evropi ide novi uragan, iz dana u dan je sve jači

Nad Atlantskim okeanom razvio se još jedan uragan. Oluja Lesli jutros je prerasla u uragan prve kategorije, a očekuje se da će još jačati i skrenuti ka Evropi, javljaju meteorolozi.

Satelitski snimci prikazuju da uragan Lesli jača iz dana u dan, a već se formiralo i veliko “oko” uragana.

Očekuje se da ciklon, koji se formirao nad centralnim Atlantikom, do subote naglo skrenuti prema Azorskim ostrvima, u Portugaliji. Prema trenutnim prognozama, nakon što stigne do ostrva krenuće prema zapadnoj Evropi krajem sljedeće nedjelje.

Lesli se trenutno vrlo sporo kreće u smjeru sjevera-sjeverozapada. Prema Nacionalnom centru za uragane u Majamiju, jaki vjetrovi i kiša koju za sobom nosi uragan već su pogodili jug Sjedinjenih Američkih Država i Bahame. Očekuje se da će nastaviti da se kreće prema sjeveru u idućih 48 sati, poslije čega će naglo skrenuti prema Azorima. Njima prijete jaki vetrovi i obilne kiše.

Iako se očekuje da će Lesli oslabiti sljedeće nedjelje, britanski meteorolozi najavljuju da bi oluja mogla da pogodi djelove Ujdinjenog kraljevstva i donese vjetrove jačine i do 120 kilometara na sat krajem iduće sedmice.

Podsjetimo, prošle nedjelje Italiju i Grčku pogodio je rijetki mediteranski uragan koji je sa sobom donio obilne kiše i poplave. Najteža je situacija bila na grčkim ostrvima, gdje su poplavljeni gradovi, a u oluji je nestalo troje ljudi. Olujni naleti vjetra izazvali su nestanak struje i rušili stabla širom zemlje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor