Još jedan ekološki incident na Limu

Mreža nevladinih organizacija sjevera tvrdi da se na vodotoku rijeke Lim u Bijelom Polju dogodio još jedan ekološki incident i pozivaju nadležne da hitno represivnim mjerama prema zagađivačima zaštite vodotok.

foto: Mreža nevladinih organizacija sjevera foto: Mreža nevladinih organizacija sjevera

Kako navode u saopštenju dostavljenom RTCG prije osam dana iz poslovne zgrade preduzeća “Put Gors“ u Bijelom polju ispušteno je lož ulje u sistem kanalizacije i dalje u vodotok Lima, čime je izazvan ekološki incident.

“Po prijavi koju smo dobili od građana, naši aktivisti su za dane vikenda obišli teren i trasu kanalizacionih cijevi i šahtova koji od zgrade preduzeća „Put Gros“ vode pored mljekare i dalje prema Limu i konstatovali da se cijelim područjem širi nesnosan smrad nafte, a da se na ispustu kanalizacione cijevi nalaze mrlje naftnih derivata koje bez ikakvog tretmana, direktno ulivaju u vodotok”, saopšteno je iz Mreže NVO sjevera.

Kažu da je to samo jedan u nizu učestalih incidenata koji izazivaju privredni subjekti, a koji nažalost imaju poguban uticaj na kvalitet vode rijeke Lim.

“Prema našim saznanjima danas su na licu mjesta bili inspektori koji istražuju na koji način je došlo do incidenta i kako je moguće da je navodno lož ulje dospjelo u kanalizaciju, a kasnije u vodotok. Inspektori rade na utvrđivanju uzroka i razloga za ispuštanje veće količine naftnih derivata u vodotok Lima iz zgrade u kojoj se nalazi ovo preduzeće”, poručuju je iz Mreže nevladinih organizacija sjevera.

Foto:  Mreža nevladinih organizacija sjevera Foto: Mreža nevladinih organizacija sjevera

Voda Lima i njegovih pritoka je, kako kažu, vrlo lošeg kvaliteta jer se sva gradska kanalizacija i otpadne vode i industrije i drugih zagađivača, ispuštaju u pritoke ili direktno u Lim.

“Voda Lima kao međunarodnog vodotoka je izuzetno lošeg kvaliteta nizvodno od Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, gdje samo Beranama imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali šta to vrijedi kad sva fekalna i druga kanalizacija iz Bijelog Polja bez ikakvog tretmana i prerade se uliva u Lim. Još nema naznaka kada će i da li će Opština Bijelo Polje započeti gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, navode u saopštenju.

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera poručuju da će to u narednom periodu predstavljati ozbiljan problem Crnoj Gori u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i zatvaranju poglavlja 27.

“Pozivamo nadležne da hitno preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti i represivnim mjerama prema zagađivačima zaštite vodotok Lima, jer očigledno da svi dosadašnji apeli i molbe nijesu urodili plodom, naprotiv dosadašnja blaga kaznena politika je dovela do toga, da se zagađivači i dalje ponašaju vrlo komotno i osiono”, zaključuje se u saopštenju Mreže nevladinih organizacija sjevera.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor