Joksimović: “Bjelopoljsko likovno proljeće“ postalo zaštitni znak muzeja

Likovni salon „Bjelopoljsko likovno proljeće“ ove godine doživjeće svoje 28. izdanje, a svi koji žele učestvovati mogu se prijaviti do 15. marta, kazao je kustos JU Muzej Bijelo Polje i akademski slikar, Luka Joksimović.
Foto: radiobijelopolje.me
Foto: radiobijelopolje.me
Gostujući u bjelopoljskoj emisiji, Joksimović je istakao da su vrata „Bjelopoljskog likovnog proljeća“ otvorena za sve, kako za akademske umjetnike, tako i za autodidakte, srednjoškolce i studente, očekujući da će na ovogodišnjoj manifestaciji biti preko 30 učesnika.
Joksimović: -“Inače, u posljednjih nekoliko godina zaista je primjetan porast broja prijavljenih, što srednjoškolaca, studenata likovnih akademija, autodidakta, tako i samih akademskih slikara, što pokazuje da likovni salon doživljava svoj procvat,“ rekao je, dodajući da u Bijelom Polju trenutno živi i stvara 26 akademskih slikara. Podsjetio je da je manifestacija „Bjelopoljsko likovno proljeće“ takmičarskog karaktera.
On je naglasio da je ova manifestacija jedinstvena upravo zato što pruža svima priliku da se iskažu i da pokažu svoje vještine.
Nekada su, kako je rekao Joksimović, studenti i autodidakti bili nosioci ove manifestacije, a u posljednjih nekoliko godina sve više akademskih slikara učestvuju na „Bjelopoljskom likovnom proljeću“.
Takođe, Joksimović je istakao da o otvorenosti i širini ove manifestacije govori i to što nema ograničenja ni kada je riječ o temi, ali ni o tehnici stvaranja.
Joksimović: -“Tema je slobodna da bi umjetnici svoje stvaralaštvo i poetiku mogli da predstave na najbolji način. Takođe, propozicije likovnog salona su se razvile i proširile, tako da su sada dobrodošle sve tehnike iz likovne umjetnosti, vajarstvo, fotografija, crtež, slika, kolaž, instalacija, digitalna umjetnost, art ili print. Ipak, još uvijek je najzastupljenija slika, ulje na platnu ili akril, kao i crtež“, naveo je Joksimović, napominjući da svaki umjetnik treba da dostavi dva rada. O najboljima će odlučivati tročlani žiri, već smo u pregovorima sa potencijalnim članovima, čekamo da i zvanično potvrde dolazak, rekao je on, napominjući da će i ove godine biti uručene novačne nagrade, kao stimulans stvaraocima.“
S obzirom da je još uvijek u toku rekonstrukcija Muzeja Bijelo Polje, 28. „Bjelopoljsko likovno proljeće“ održaće se u galeriji Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, 21. marta, prvog dana proljeća.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor