Search
Close this search box.

Joanikije opet o vraćanju kapele na Lovćen: Daće Bog, treba se dobro pripremiti za to

Mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije, najavljujući osvećenje hrama Svetog Georgija, poručio je da “njegova obnova bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njegoševih sveštenih kostiju u crkvu”.

Joanikije je danas na Đurđevdan bogoslužio na Njegušima u hramu Svetog Georgija.

On je poručio da je “iskra vjere, iskra ognja Božanskoga sinula i raspalila se na Njegušima ispod Lovćena”.

Kazao je da su Petrovići u ove gore unijeli i ideju Nemanjića i Crnojevića i ostalih vladarskih loza sa ovoga područja.

“A to vidimo po tome kako su vjeru čuvali: na isti način kao i Nemanjići, kao i Balšići, kao i Crnojevići – podižući svete hramove, Bogu ih posvećujući i svecima Božjim”, istakao je Joanikije.

Kazao je da je hram Svetog Georgija obnovljen ponajviše zaslugom Amfilohija, ali i porodice Petrović Njegoš. Najavio je i njegovo osvećenje u toku ljeta ili jeseni, ukoliko se svi neophodni radovi privedu kraju.

“Neka njegova obnova bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njegoševih sveštenih kostiju u crkvu, kako je on to zavještao. Da ispunimo njegov zavjet. Daće Bog, treba se dobro pripremiti za to”, poručio je Joanikije.

Kazao je da svi dobronamjerni ljudi treba samo da pogledaju na one koji su branili Njegoševu kapelu od komunističke bezbožne aždaje.

“Od aždaje koju Sveti Đorđe ubija kopljem. Od nje imamo ostatke, još uvijek. Pa vidimo da pojedini ljudi, pojedine grupe i grupice ne prestaju da klevetaju crkvu i da šire mržnju. Meni ih je lično žao. Teško tome čovjeku koji se ispunjava mržnjom i gnjevom protiv Crkve i protiv svetinje. Oni su u velikom pomračenju. I molimo se za njihovo prosvjetljenje, jer su to naša braća. Ali vidimo da im je toliko omiljela ta priča i da neprestano siju mržnju. Nadamo se da će svjetlost Božje istine, pravde i ljubavi Božje i njih prosvijetliti. To je naša molitva”, kazao je Joanikije.

Joanikije je naglasio “da se nijedan Petrović, hvala Bogu, nije našao u zlome djelu rušenja Lovćenske kapele.”

“Princ Mihailo Petrović, unuk kralja Nikole se tome suprotstavio. Hrabro se suprotstavio, ali očigledno je to bila malo šira priča i širi planovi. I služi Petrovićima na čast, ne samo što su crkve podizali i što su narod okupljali, i pravili državu nego i novijoj generaciji Petrovića služi na čast što se nijesu uključili u to bezbožno djelo nego su bili protiv”, kazao je Joanikije, prenosi portal Mitropolije.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor