Search
Close this search box.

Japanski lek za grip očigledno daje rezultate u lečenju od koronavirusa, tvrde kineski stručnjaci

Medicinski zvaničnici u Kini saopštili su da se lek koji se koristi u Japanu za lečenje novih sojeva gripa pokazao efikasnim kod pacijenata sa koronavirusom, objavili su japanski mediji.

Žang Ksinmin, zvaničnik kineskog ministarstva nauke i tehnologije, rekao je da je favipiravir, razvijen od strane podružnice Fujifilm, dao ohrabrujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima u Vuhanu i Šenženu u kojima je učestvovalo 340 pacijenata.

“Ima visok stepen sigurnosti i očigledno je efikasan u lečenju,” rekao je Žang novinarima u utorak, prenosi Gardijan.

Pacijenti kojima je u terapiju uključen lek, negativni su na virus posle medijane od četiri dana nakon što su postali pozitivni, u poređenju sa medijanom od 11 dana za one koji nisu lečeni tim lekom, saopštila je javna radiotelevizija NHK.

Pored toga, rendgenski snimci su potvrdili poboljšanje stanja pluća kod oko 91% pacijenata koji su lečeni favipiravirom, u poređenju sa 62% kod onih bez leka.

“Fujifilm Toiama Chemical”, koja je razvila lek – takođe poznat kao Avigan – 2014. godine, odbila je da komentariše tvrdnje.

Deonice u firmi porasle su u sredu nakon Žangovih komentara za 14,7 odsto.

Ipak, izvor iz japanskog ministarstva zdravlja rekao je da lek nije delotvoran kod ljudi sa težim simptomima.

Japanska vlada je 2016. godine isporučila favipiravir kao hitnu pomoć u borbi protiv epidemije virusa ebole u ​​Gvineji.

Izvor: Nedeljnik

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor