Izgradnja regionalne deponije na sjeveru dvije decenije u obećanjima

U preporukama Evropske unije, koje se tiču zaštite životne sredine, izričito je zahtijevano da se u Crnoj Gori mora odustati od dosadašnjeg načina odlaganja otpada, uz naglasak da postojeće deponije u velikoj mjeri remete prirodnu ravnotežu.

S tim u vezi u poslednjih dvije decenije iz Vlade je konstantno najavljivano da će se za potrebe opština sa sjevera države graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo zbog čega se i na ovom području godinama pribjegavalo alternativnim rješenjima po pitanju pronalaženja lokacija za deponovanje smeća.

Iz beranske lokalne uprave potvrđuju da se zbog nepostojanja regionalne sanitarne deponije smeće odlaže na nužni način koji ne zadovoljava evropske standarde.

Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države, koja do sada nije pokazala potrebnu spremnost za realizaciju ovog krupnog i izuzetno značajnog projekta. Znam da su vođeni određeni razgovori u vezi ovog pitanja, ali konkretnog rješenja nema, iako se radi o problemu koji se mora urgentno rješavati, jer na to ukazuju i preporuke koje stižu od međunarodnih institucija. Sa druge strane, imamo i nesavjesne građane koji pribjegavaju odlaganju otpada na mjesta koja za tako nešto nijesu propisana, što dodatno usložnjava problem – ističe predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, dodajuću da lokalne uprave nemaju dovoljno sredstva za realizaciju projetka izgradnje savremene regionalne deponije.

U preporukama Evropske unije je u cilju rješavanja ovog problema naznačeno da se mora graditi regionalna deponija i u okviru nje reciklažni centar gdje bi se vršila selekcija otpada i proizvodio određeni energent koji ima višestruko korisnu namjenu. Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ističe da od poštovanja ovih preporuka još uvijek nema ništa i da zbog toga imamo krajnje zabrinjavajuće stanje.

Pokušali smo sve kako bismo pronašli mjesto na području Petnjice gdje bi se deponovao komunalni otpad do eventualne izgradnje regionalne sanitarne deponije o kojoj se priča godinama. Definisali smo više lokacija i uključili stručna lica sa strane da nam pruže ruku pomoći. Ali, svuda smo nailazili na otpor građana. Zato smo prinuđeni da, u skladu sa postignutim dogovorom, otpad transportujemo u Rožaje. Na potezu je država koja mora da donese zakonsko rješenje na osnovu kojeg će se doći do odgovarajuće lokacijue za deponovanje otpada, ne samo iz Petnjice, nego i sa čitavog sjevernog regiona – istakao je Agović.

I iz opština Plav i Gusinje potvrđuju da se i tamo otpad skladišti na improvizovanim deponijama i da i to predstavlja samo privremena rješenja, dok iz andrijevičkog Komunalnog preduzeća smatraju da naznačeno pitanje zahtijeva veću posvećenost nadležnih državnih institucija.

– Mi u opštini Andrijevica imamo deponiju koja privremeno predstavlja dosta dobro rješenje u odnosu na neke druge sredine. Međutim, sve je to daleko od nekih idealnih standarda. Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države – naveli su iz andrijevičkog Komunalnog preduzeća.

Iz komunalnih službi i lokalnih uprava ističu da su sprovedene brojne akcije u cilju uklanjanja divljih deponija. Međutim, da se brojne divlje deponije mogu vidjeti na javnim površinama i naročito duž obala Lima i njegovih pritoka, konstantno, pored građana, ukazuju i iz nevladinog sektora.

Da se primijetiti da se na obalama Lima, ali i na drugim mjestima nekontrolisano odlažu velike količine smeća, što svakako negativno utiče na životnu sredinu – naveli su iz NVO „Euromost“, apelujući na građane da ne pribjegavaju ovako nepopularnim radnjama.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor