Izglasano nepovjerenje Vladi Kosova

Skupština Kosova izglasala je večeras nepovjerenje Vladi premijera Aljbina Kurtija.

Vlada Aljbina Kurtija izabrana 3. februara ove godine (Foto Beta/AP) Vlada Aljbina Kurtija izabrana 3. februara ove godine (Foto Beta/AP)

Za pad Vlade glasala su 82 poslanika, dok su 32 bila protiv. Vlada Kosova, sa Kurtijem na čelu, trajala je svega 51 dan.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova, koji je bio koalicioni partner u Vladi.

DSK je tražio smjenu Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije i BIH, bez uvođenja „reciprociteta“ i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smjenjivanja Agima Veljiua s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Premijer Kurti je, u raspravi prije glasanja, ocijenio da je pravi razlog smjene Vlade „gotov sporazum Kosova i Srbije o razmjeni teritorija“.

„Za tu predsjedničku trgovinu zahtjev je pad Vlade. Predsjednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hašim Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto ga nije proglasio? Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?“, kazao je Kurti.

„Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Bijeloj, niti Zelenoj ili Crvenoj kući o razmjeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smijeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsjedničkoj trgovini s razmjenom teritorija“, rekao je Kurti.

On je poručio da je više nego ikad ubijeđen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i sam Tači.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor