Izbor VDT-a ostao za nove političke snage

“Neki zli jezici bi možda rekli da je razlog to što je Brajovićev predmet kod Lidije Vukčević”, kazao je Aleksandar Damjanović, komentarišući odlaganja glasanja o VDT-u za budući skupštinski saziv.

Glasanje o kandidatima za vrhovnog državnog tužioca ostavljeno je za sljedeći saziv Skupštine, iako to, smatraju u opoziciji, nije moguće. Tvrde da procedura mora početi iznova – raspisivanjem novog oglasa za vrhovnog tužioca.

Poslanici aktuelnog skupštinskog saziva kojima ističe mandat jer su izbori zakazani za 30. avgust, trebalo je da se izjasne krajem jula o kandidatima za VDT Lidiji Vukčević i Danijeli Marković.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević nije izabrana na tu funkciju na sjednici 25. juna jer nije dobila dvotrećinsku podršku u Skupštini. Glasanje je trebalo da se ponovi za mjesec, a tada bi se poslanici izjasnili i o drugoj kandidatkinji koja ispunjava zakonske uslove, Danijeli Marković.

Potom bi uslijedio novi oglas u slučaju da ni jedna ne dobije 49 glasova, odnosno tropetinsku podršku poslanika što je bilo izvjesno jer nije bilo političkog saglasja oko kandidatkinja.

Neizborom novog VDT-a, produženo je v. d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu koje traje od oktobra prošle godine, jer je mandat VDT-u Ivici Stankoviću istekao.

Tokom posljednje sjednice ovog saziva Skupštine, koja je završena 30. jula, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović tražio je više puta da se glasa za VDT jer, kako je rekao, nema razloga da se to više odugovlači.

„Neki zli jezici bi možda rekli, u što ne želim da vjerujem, da je razlog to što je kod Lidije Vukčević slučaj predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, to što je eventualni konflikt interesa što je Brajović glasao u prvom krugu za nju, a sada odugovlači sa izborom u drugom krugu, da bi se eventualno došlo do novog mandata i novog saziva pa se tamo nastavila procedura i neko probao da na mufte završi posao“, kazao je Damjanović.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet u vezi sa transakcijom na rivolving kartici Brajovića, sa koje mu je, navodno, odbjegli biznismen Duško Knežević otpisao dug od najmanje 50.000 eura. Slučaj je kod tužiteljke Vukčević.

Glasanje o kandidatima za VDT tražio je i poslanik Srđan Milić (SNP).

„Ništa se ne može ostaviti za sljedeći put, osim ako se ne planira vanredna sjednica u avgustu, a ako se planira onda to treba ovdje jasno i glasno reći”, kazao je Milić u Skupštini.

Podsjetio je na izuzetno loše ocjene sa međunarodnih adresa za pravosuđe, kao i na “latentni stvarni ili fiktivni sukob ministra pravde i čelnih ljudi u pravosuđu”.

Nakon tih insistiranja, Brajović je sazvao kiolegijum na kome je ipak odlučeno da se ne glasa za VDT.

Milić je za “Vijesti” ocijenio da način kako je izbjegnuto izjašnjavanje o kandidatima za VDT-a predstavlja još jedan u nizu skandala kojim će biti obilježen rad parlamenta u periodu 2016-2020.

Srđan Milić
Srđan Milićfoto: Luka Zeković

“Objašnjenje zašto se nije pristupilo glasanju je još skandaloznije, ali zaštitiću građane Crne Gore da ne moraju da saznaju koliko malo pravničke pameti stanuje u Skupštini. Ono što je problem je da je neko računao da će se zaboraviti i da će se proces na volešeban način nastaviti čim bude konstituisan novi saziv Skupštine. Prvo to je nemoguće, pravnički neodrživo, a na pitanje koje sam postavio predsjedniku Skupštine o tome da li je u trenutku kada je preuzeo predsjedavanje Skupštinom, imao bilo koji akt koji je naslijedio od strane prethodnika na toj funkciji, on nije odgovorio. Tako da čak i akti Vlade koji su u proceduri, a nijesu stigli za ovo zasjedanje, oni se moraju obnoviti jer ih mora predložiti nova vlada”, objasnio je Milić.

Još krajem januara nadležni skupštinski Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe obavio je konsultativno saslušanje Vukčevićeve, a 5. marta dostavio je izvještaj svim poslanicima. Za raziliku od prethodnih godina kada je taj odbor predlagao ili gotovo nikad osporavao izbor VDT-a ili drugih funkcionera, sada samo dostavlja izvještaj o tome o čemu se razgovaralo na sjednici koja je inače bila javna. Praksa je promijenjena stavom Odbora, iako je zakonsko uporište ostalo isto. Lidiju Vukčević predložio je Tužilački savjet 16. januara nakon što se javila na javni oglas.

Na sjednici Skupštine 30. jula kandidati za Sudski savjet nijesu dobili potrebnu većinu, a na kraju glasanja Brajović je rekao da će pokušati sa tropetinskom većinom kad se za to steknu uslovi: „Novi saziv parlamenta“.

Vanredna sjednica parlamenta krajem avgusta?

Milić je na Kolegijumu predsjednika Skupštine 30. jula rekao da ako će biti vanredna sjednica u avgustu, prihvata da na njoj bude tačka izbori i imenovanja.

„Predsjednik Skupštine mi je rekao da on ne planira vanrednu sjednicu, ali po informcijama koje smo dobili nezvanično, to planira Vlada. On ima još predloga koji su u Brajovićevoj fioci, a koje on nije našao za shodno, iz njemu znanih razloga, da stavi u proceduru”, kazao je Milić “Vijestima”.

I Damjanović je potvrdio da bi Vlada krajem mjeseca mogla tražiti vanredno zasjedanje parlamenta.

SDT istražuje slučaj petlje “Smokovac” nakon što su raspisani izbori, MANS podnio prijavu 2019.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom slučaja petlje “Smokovac” na auto-putu Bar-Boljare i provjerava postupanje Ivana Brajovića, koji je bio ministar saobraćaja u vrijeme kada je zaključen ugovor o gradnji auto-puta u koji nije uvrštena i petlja, pa je država morala naknadno da je plati, objavila je Televizija Vijesti.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanje da li je Brajović eventualno saslušavan i vodi li se protiv njega finansijska istraga.

Slučaj je dospio u javnost prošle sedmice, nakon što je počela predaja lista za izbore iako je MANS podnio prijavu prije godinu.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor