Izbor sudija još daleko, a neriješeno 3.057 predmeta

Pred Ustavnim sudom nalazi se 3.057 predmeta, od kojih je 2.788 ustavnih žalbi, a kako stvari trenutno stoje na njihovo rješavanje će se čekati još neko vrijeme jer skupštinski Ustavni odbor još nije saslušao sve kandidate za sudije.

Od 19 kandidata do sada je saslušano njih 13 i to: Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Branislav Radulović, dok su juče pred odborom ogovarale Jadranka Novaković i Zdenka Perović. Ostalo je da se obave intervjui sa još šest kandidata i to: Mirjanom Popović, Ivanom Radoičić, Enesom Rastoder, Jelenom Ružičić, Goricom Fatić i Edisom Hadžić, i ako se nastavi dosadašnjim tempom razgovori će se završiti u petak. Međutim, tu nije kraj proceduri već Ustavni odbor treba da podrži ili ne četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda i nakon toga eventualno predloži njihov izbor poslanicima u parlamentu. Ukoliko se desi da niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu poslanika, ponavlja se konkurs i kompletna procedura.

Kandidatkinja za sudiju Novaković, koja je inače zaposlena u Ustavnom sudu, ocijenila je da je ta institucija zatvorena kako za crnogorsku javnost, tako i za međunarodne organizacije i institucije. Ona je saopštila podatak da je trenutno neriješenih 3.057 predmeta, ustavnih žalbi je 2.788, a predmeta u normativnoj kontroli 250. Precizirala je da je od januara primljeno 790 žalbi i istakala da Crna Gora ne bi smjela da dozvoli sebi da ustavna žalba bude proglašena za nedjelotvorno pravno sredstvo. Ukazala je da je u Ustavnom sudu premalo ljudi koji rade prekovremeno, vikendom, tokom godišnjih odmora.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović pitao je kandidatkinju Novaković da li smatra da je malo sedam sudija u Ustavnom sudu, na šta je ona kazala da taj broj zavisi od broja stanovnika, te da je data ocjena da je sedam dovoljno, ali ona smatra da bi devet bilo idealno. Ona je istakla da bi trebalo povećati broj ustavno-sudskih savjetnika.

Nije jasno tumačenje Ustava

Poslanika DF-a Vladana Raičevića zanimalo je da li je predsjednik države prekršio Ustav prekinuvši konsultacije o mandataru sa svim partijama zastupljenim u Skupštini. Novaković je navela da je očekivala da će se formirati vlada i da ćemo krenuti u neku stabilnost koju će građani osjetiti, jer su prethodne dvije godine bile vrlo nestabilne. Ona je navela da kao pravnik može reći da joj nije jasno kako je neko decidiran prilikom tumačenja Ustava, te da je iz medija vidjela da predsjednik države nije razgovarao sa svim partijama što je ustavna obaveza, te da spisak potpisa 41 poslanika za mandatara nije trebao, pošto se ranije nije tražio.

Novaković je dodala da Ustavni sud nema informacioni sistem, ali su na sreću zaposleni informaciono pismeni pa se snalaze. Istakla je da pored toga zgrada nije uslovna, jer prokišnjava.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da parlamentarna većina od 30.avgusta 2020. pokušava zbuniti laičku javnost i priča da može smijeniti predsjednika države bez Ustavnog suda, te pitala Novaković šta ona misli o tome. Kandidatkinja je kazala da je trenutna situacija predvidljiva, jer član 98 Ustava, kaže da 25 poslanika ima pravo da podnese predlog da je predsjednik države povrijedio Ustav. Novaković je kazala da je Ustavni odbor veoma ažuran i stalno radi, ali mu fali dijaloga, jer da nije tako rezultati rada bi bili drugačiji.

Kandidatkinja Zdenka Perović požalila se poslanicima da su drugi preuzimali zasluge za njene poslovne uspjehe, te je istakla da nijesu tačne informacije da je ona bila tužena zbog diskriminacije i mobinga, već je tužba bila protiv države. Ona je navela da informaciju da je ona dobila tužbi nisu prenijeli ni mediji, koji su je prije pet godina optužili za mobing, odnosno pisali o tome.

– Dok se moje odluke danas citiraju i u ovoj Skupštini, više nema takvih odluka iz institucije ombudsmana – izjavila je Perović.

Ona je navela da je iz institucije zaštitnika kada je ona bila zamjenik podnijeta krivična prijava protiv komandanta SAJ-a, a poslije devet mjeseci i poslije prijave ombudsmana reagovalo je tužilaštvo.

Na pitanje poslanika DF-a Vladana Raičevića kako bi ona unaprijedila rad Ustavnog suda, Perović je kazala da je ona operativac sa terena. Ona je ukazala da je organizacija 70 odsto završenog posla, te je istakla da su sudije trebalo da budu aktivnije u borbi za svoju instituciju.

– Ustavni sud bi trebalo više da sarađuje sa Ustavnim odborom, Vrhovnim sudom, javnošću, doprinosi zajednici sa pravnim stavovima – kazala je Perović.

Zdenka Perović je kazala da je budžet od milion eura za Ustavni sud dosta, te da se sa tim može mnogo toga uraditi, a da je sedam sudija dovoljno, ali da bi relaksacija bila kada bi ih bilo devet.

izvor: PVinformer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor