Search
Close this search box.

Iskreni Kamerunac: Naučio sam da šutiram gledajući klipove bijelaca na YouTube

Jedan od najboljih mladih košarkaša svijeta Džoel Embid oduševio je NBA javnost “filmskom pričom”, kako je i sam naziva, o svom životu koji je krenuo u rodnom Kamerunu pa do prvog košarkaškog treninga u Americi gdje su ga saigrači ismijavali.

Na medijskoj platformi The players’ tribune ispričao je da je došao do slave u Americi, a najzanimljivija bila je anegdota o tome kako je naučio da šutira.

“Prvo sam radio na šutiranju s jednim od svojih saigrača u srednjoj školi koji je u jednom meču postigao 11 trojki. Nakon treninga, radim vježbe šutiranja s njim i uništava me. Nemam nikakvu podlogu i izbačaj mi je užasan. Međutim, ne volim da gubim pa sam razmišljao na koji ga način mogu pobijediti. Sjedim jednu noć i odlučim da odem na YouTube kako bih shvatio kako se šutira u košarci. Počnem da pišem u pretraživaču: ‘Kako šutirati trojke.’ Nije to to. ‘Kako šutirati sa dobrim izbačajem.’ Nije to to. I onda se sjetim pa sam upisao čarobne riječi: ‘Bijelci šutiraju trojke.’ Znam da je stereotip, ali jeste li ikad vidjeli običnog bijelca od 30 godina kako šutira trojku? Taj lakat je unutra. Koljena su nisko, izbačaj savršen. Uvijek”, napisao je Embid.

Očito mu se gledanje klipova isplatilo budući da je Embiid prošle sezone u prosjeku bilježio 22,9 poena i 11 skokova po meču, što mu je donijelo prvi izbor na All-Star utakmici u karijeri.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor