Search
Close this search box.

Iskoristiće vunu i zaposliti žene sa sjevera

Nacionalni parkovi Crne Gore planiraju da iskoriste vunu u umjetničke svrhe i zaposle žensku radnu snagu sa sjevera Crne Gore i na taj način obogate ponudu nacionalnih parkova ekološki održivim modelom poslovanja, saopšteno je iz NPCG.

Sastanak u upravi

U nastojanju da poveća potencijale samoodrživosti nacionalnih parkova, a pri tome da uključi širu lokalnu zajednicu, prvenstveno žene, predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Marina Jočić i direktorka preduzeća Jelena Kljajević održale su juče sa svojim saradnicama, sastanak sa gđom Jelenom Đukanović, dizajnerkom tekstila i gđom Brankom Pajević sa Žabljaka, kako bi razmotrile mogućnosti prerade prirodnih materijala koji potiču iz nacionalnih parkova.

“U centru pažnje ovog puta bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera Crne Gore, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima. Riječ je o tradicionalnoj tehnici obrade vune, koju bi polaznice ovih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova Crne Gore”, saopšteno je iz NPCG.

Tvrde da bi se sve radilo u skladu sa instrukcijama eksperta iz oblasti dizajna tekstila, kako bi se ostvario adekvatan balans tradicionalne tehnike i moderne forme.

“Kao što je poznato, vuna je neiskorišćen resurs u Crnoj Gori, a nažalost vrlo često i izvor zagađenja životne sredine. Iskoristiti takav resurs u umjetničke svrhe, zaposliti žensku radnu snagu sa sjevera Crne Gore i obogatiti ponudu nacionalnih parkova čini se dobitnom kombinacijom u traganju za uspješnim, ekološki održivim modelom poslovanja JP za nacionalne parkove”, navodi se u saopštenju.

Ulažući u inicijative ove vrste, JP za nacionalne parkove Crne Gore, kažu u NPCG,  pravi važan korak u pravcu dugoročnog uključivanja lokalnih zajednica u oblikovanje turističke ponude, kao i u rad na promociji održivog turizma.

“Uz više od 600.000 turista koji godišnje posjete crnogorske nacionalne parkove, naše javno preduzeće raspolaže jedinstvenim resursima koji nam omogućuju da domaćim proizvođačima obezbijedimo vidljivost, promovišemo proizvod, i time osnažimo razvoj ženskog preduzetništva u ekonomski marginalizovanim sredinama na sjeveru zemlje”, navodi se u saopštenju.

Informacije o prijavi za radionice uskoro će biti objavljene na vebsajtu JP za nacionalne parkove Crne Gore.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor