Institutu Igalo prijeti stečaj

Mogućnost uvođenja stečaja u Institut dr Simo Milošević je izvjesna ukoliko Fond zdravstva do 13. januara ne uplati avans u iznosu od 1,2 miliona eura, koji je obećan na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem 28. decembra minule godine. Vd direktora Instituta Igalo dr Savo Marić podsjeća da se stiču uslovi za stečaj jer će krajem sedmice račun te ustanove biti 60 dana u neprekidnoj blokadi.

„Zbog toga je neophodno da ta uplata bude realizovana do petka“, kazao je Marić.

Uplata avansa od 1,2 miliona eura riješila bi gorući problem blokade računa, ali ne i ogromne akumulirane dugove koji iznose skoro 30 miliona eura. Od toga se 9 miliona (plus kamate) odnosi na dug prema nekadašnjoj Jugobanci, a skoro 6 milona duguje se radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada.

Marić je kazao da je razgovarao i sa direktorom Fonda zdravstva Vukom Kadićem, koji ima razumijevanja za probleme u Institutu, ali da uplata ne zavisi od njega, već od Vlade.

Godinama unazad problemi u Institutu pokušavali su se riješiti privatizacijom, ali je svih pet tendera bilo bezuspješno.

Vlada Duška Markovića obustavila je tokom poslJednjeg tendera pregovore sa konzorcijumom koji su činile kompanija “Ville Olive” Žarka Rakčevića i češka firma “Phillibert”.

Predsjednik opštine Stevan Katić nije siguran da li će i kada novi tender biti raspisan, ali je, po njegovim riječima, dobra okolnost što će u komisiji sljedeći put biti i predstavnik Opštine, advokat Zoran Lazarević.

“Novi momenat je da je Upravni sud poništio odluku vlade Duška Markovića o obustavi pregovora sa konzorcijumom Villa Olive –Phillbert, što dodatno komplikuje situaciju”, smatra Katić.

Radnici Instituta ušli su u novu godinu bez novembarske i decembarske plate. Očekuju od Vlade, koja je većinski vlasnik akcijskog kapitala, da zauzme konačan stav i pomogne da brend crnogorskog zdravstvenog turizma prevaziđe najveću krizu u 70 godišnjoj istoriji.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor