Institut za javno zdravlje apeluje na partije: Zdravstvenu situaciju ne koristiti u predizborne svrhe

Institut za javno zdravlje Crne Gore kao nestranačka, profesionalna, javnozdravstvena ustanova moli partije, stranke i druge političke subjekte u zemlji da zdravstvenu situaciju ne koriste u predizborne svrhe i političku borbu.

Takođe, kako su saopštili, u cilju objektivnog informisanja javnosti nije primjereno iznošenje netačnih ili selektivnih informacija.

– Naime, obuhvat MMR vakcinacijom bilježi pad još od 2013. godine, a naročit problem u svim zemljama svijeta se odnosi, ne samo na obuhvat, već naročito na pravovremenost vakcinacije. Obuhvat prvom dozom MMR vakcine za godišta do upisa u prvi razred osnovne škole je 64%, što svakako nije dovoljno za kolektivni imunitet od 95 odsto vakcinisanih, dodaju iz  Instituta.

Prethodnih godina i pod različitim rukovodstvima, Institut je koristio strategije koje su poznate i primijenjene u drugim zdravstvenim sistemima, što i ranije, dok nije trajala pandemija COVID-19, nije dalo željene rezultate.

– Stoga smo i posljednje dvije godine započeli široki društveni dijalog kojim bi došli do pravno obavezujućih rješenja ne bismo li povećali obuhvat vakcinacije, ali je za te izmjene neophodno vrijeme. Rezultat toga svakako jeste i podrška najviših državnih institucija i medijski fokus na ovu temu. Svaka vrsta dijaloga sa kolegama i građanskim udruženjima je dobrodošla, ali moramo pri tome voditi računa da u Institutu i kao koordinatori imunizacije drugih zdravstvenih ustanova rade najkompetentnije, najobrazovanije i u krajnjoj liniji, najpozvanije osobe za dijalog na ovu temu, ističu u Institutu.

Pozivaju da i politički subjekti uzmu učešće u dijalogu na stručnim sastancima, simpozijumima i konferencijama, a ne da putem medija dodatno zbunjuju i uzbuđuju javnost.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor