Inflacija u Švedskoj najviša u posljednje tri decenije

Inflacija u Švedskoj porasla je u decembru prošle godine na najvišu tačku u tri decenije, podpomognuta cijenama električne energije koje su povećale troškove života, pokazali su službeni podaci objavljeni danas 13. januara.                                              (Foto: pixabay.com)

Indeks potrošačkih cijena (CPI) povećan je za 12,3 odsto u decembru, a 11,5 odsto u novembru, objavila je Švedska statistička agencija. To je najveći mjesečni porast cijena od februara 1991.

Glavni pokretač poskupljenja bila je cijena električne energije koja je u decembru poskupjela 28,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te 45,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

Švedska inflacija prilagođena za fiksne kamatne stope (CPIF) – brojka koju koristi Švedska središnja banka kod usmjeravanje monetarne politike – skočila je na 10,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,5 odsto u novembru.

U pokušaju da se suprotstavi rastućoj inflaciji, središnja banka ove skandinavske zemlje oštro je povećala svoju ključnu kamatnu stopu posljednjih mjeseci, s nule u aprilu na trenutnih 2,5 odsto, a njezin sljedeći sastanak o monetarnoj politici zakazan je za početak februara.

Banka je signalizirala da bi moglo doći do novih povećanja.

Inflacija je naglo porasla u cijelom svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., što je potaknulo centralne banke da podignu kamatne stope.

No inflacija je oslabila u Sjedinjenim Državama šesti put zaredom, a podacima od četvrtka pokazuju usporavanje indeksa potrošačkih cijena na 6,5 odsto u decembru.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor